Spitalul Charité: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Consecințele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi complet excluse

Spitalul Charité: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Consecințele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi complet excluse
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Este concluzia Spitalului Charité din Berlin, acolo unde acesta a fost transferat pe 22 august. Principalul opozant al președintelui rus Vladimir Putin a ajuns, săptămâna trecută, la un spital din Siberia. Purtătoarea sa de cuvânt a susținut că Navalnîi a fost otrăvit, dar medicii ruși au afirmat că analizele pe care ei le-au efectuat nu au confirmat acest lucru. Verdictele cadrelor medicale din Siberia au fost puse la îndoială de membrii staffului lui Navalnîi. Acesta a ajuns în Germania, la Spitalul Charité, după ce, inițial, medicii ruși nu au fost de acord cu transferul, pe motiv că starea lui este prea gravă. Spitalul Charité a confirmat acum că Aleksei Navalnîi a ajuns în comă după ce a fost otrăvit. Intoxicația a fost cauzată de o substanță din grupul inhibitorilor de colinesterază, a transmis unitatea medicală, printr-un comunicat.

Spitalul Charité: Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, fapt confirmat de laboratoare independente

Spitalul Charité din Berlin a transmis că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit, iar acțiunea substanței a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente. Alte analize urmează a fi făcute, pentru a stabili cu precizie ce substanță a fost folosită. Unitatea medicală a mai precizat că starea lui de sănătate este în continuare gravă. De asemenea, consecințele pe termen lung ale otrăvirii, mai ales asupra sistemului nervos, nu pot fi complet excluse la acest moment,

„Studiul clinic indică otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Începând de sâmbătă, medicii de la Spitalul Universitar Charite au grijă de Aleksei Navalnîi. Pacientul se află la Terapie Intensivă, în comă indusă. Starea sa de sănătate este una gravă, dar în prezent nu există o amenințare directă pentru viața lui.

O echipă de medici a examinat cu atenție pacientul încă de la internare. Datele clinice indică intoxicația cu o substanță din grupul de inhibitori ai colinesterazei. Substanța specifică nu a fost încă stabilită, deci e nevoie de analize suplimentare. Acțiunea substanței otrăvitoare, adică suprimarea producției de colinesterază în organism, a fost confirmată de multe ori în laboratoare independente.

Pacientul primește tratament conform diagnosticului. Efectele bolii sunt incerte, iar consecințele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos, nu pot fi excluse complet în acest moment”, a transmis Spitalul Charité într-un comunicat citat de site-ullui Navalnîi.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, în comă la spital după ce a fost otrăvit

Liderul opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, este în stare gravă după ce a fost otrăvit. Înainte de a se prăbuşi în avion, în timpul unei călătorii în Siberia, el a fost urmărit de ofiţeri FSB (serviciul secret al Federaţiei Ruse) îmbrăcaţi în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis), a notat ziarul Moskovski Komsomoleţ.

Aleksei Navalnîi a fost transportat sâmbătă la spitalul din Berlin, pentru a fi tratat de medicii germani. Cunoscutul politician rus se afla în comă indusă atunci când a fost evacuat din orașul Omsk, Siberia.

Inițial, medicii ruși au refuzat să accepte transferul pacientului în Germania. Medicul-șef al spitalului din Omsk a susținut că starea lui Navalnîi este „instabilă”, fără să ofere și alte detalii. Ulterior, el s-a încuiat în birou și a refuzat să răspundă și altor întrebări.

Transferul s-a realizat până la urmă și, se pare, după ce cancelarul german Angela Merkel ar fi negociat cu Vladimir Putin, prin intermediul președintelui Finlandei, Sauli Niinistö.

Urmăriți B1TV.ro și pe