Noua Comisie Europeană își va începe mandatul cu o întârziere de o lună, din cauză că propunerile de comisar european trimise de România, Ungaria și Franța au fost respins în timpul procedurii de selecție, astfel că Ursula von der Leyen și echipa sa își vor prelua portofoliile abia la 1 decembrie, și nu la 1 noiembrie cum era planificat, au spus, luni, mai mulți oficiali UE pentru Reuters.
Josep Borrell, viitorul șef al diplomației europene, le-a spus reporterilor din Luxemburg că este „rezonabil” să ne așteptăm la această amânare, având în vedere că România, Ungaria și Franța au nevoie de mai mult timp pentru a propune comisari europeni, care să treacă peste etapa de selecție cu brio.
„Programul de învestire a noi Comisii este în mâinile celor trei guverne și a Parlamentului European”, a spus unul dintre oficialii europeni chestionați de Reuters, care a adăugat că o dată probabilă pentru votul de învestitură din plenul Parlamentului European ar putea fi 28 noiembrie și ar putea avea loc la Strasbourg.
Totuși, astfel de amânări nu sunt chiar neobișnuite. În anul 2004, când începea primul mandat al lui Jose Manuel Barroso la șefia Comisiei Europene, start Executivului a fost amânat cu trei săptămâni din cauză că italianul Rocco Buttiglione era respins în drumul său sper a deveni comisar european.
Ba mai mult, a doua Comisie Barroso și-a început munca și mai târziu, în februarie 2010, din cauză că a avut nevoie de timp să organizeze audierile parlamentare în cazul Kristalinei Georgieva, care o înlocuia pe candidata inițială a Bulgariei, Rumiana Jeleva.
Guvernul Orban ar putea fi cel care trimite propunerea României de comisar european la Bruxelles
În aceste condiții, dacă va fi învestit, Guvernul Orban ar putea fi cel care trimite propunerea de comisar european către instituțiile UE, și nu Executivul condus de Viorica Dăncilă, cum s-a întâmplat în cazul Rovanei Plumb și a lui Dan Nica.
Ludovic Orban a fost desemnat, luni, pentru funcția de premier de către președintele Klaus Iohannis. Din acel moment, președintele PNL are la dispoziție 10 zile să-și formeze o echipă de miniștri și să stabilească un program de guvernare, cu care să vină în Parlamentul României în încercarea de a trece peste votul de învestitură cu brio.