Statele Unite au inclus pe o listă neagră mai mulţi oficiali din Iran, sub acuzaţia de încălcare a drepturilor omului

Statele Unite au inclus pe o listă neagră mai mulţi oficiali din Iran, sub acuzaţia de încălcare a drepturilor omului
Sursa Foto: www.caleaeuropeana.ro

Statele Unite ale Americii au inclus joi pe o listă neagră mai mulţi oficiali şi entităţi din Iran, sub acuzaţia de încălcare a drepturilor omului, impunând sancţiuni inclusiv unui judecător despre care se spune că ar fi fost implicat în cazul sportivului iranian condamnat la moarte şi executat, informează agenția de știriReuters.

”SUA s-au angajat să îi tragă la răspundere pe cei care refuză libertatea”

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo, a anunțatcă Statele Unite au impus sancţiuni judecătorului Seyyed Mahmoud Sadati, judecătorului Mohammad Soltani, filialei 1 a Curţii Revoluţionare din Shiraz, precum şi închisorilor Adel Abad, Orumiyeh şi Vakilabad.

Sancţiunile vizează un judecător care l-a condamnat la moarte pe luptătorul iranian Navid Afkari, susține reprezentantul special al SUA pentru Iran şi Venezuela, Elliott Abram.

Secretarul de stat american a menționat că Sadati, un judecător al filialei 1 a Curţii Revoluţionare Shiraz, ar fi coordonat unul dintre procesele lui Afkari.

”SUA s-au angajat să îi tragă la răspundere pe cei care refuză libertatea şi dreptatea pentru oamenii din Iran, Statele Unite urmând să anunţe sancţiuni împotriva mai multor oficiali şi entităţi iraniene, inclusiv împotriva judecătorului care l-a condamnat pe Navid Afkari la moarte”, a explicat Abrams în timpul unei audieri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului.

Luptătorul iranian, Navid Afkari, a fostcondamnat la moarte, în anul 2018,pentru înjunghierea mortală a unui agent de securitate în timpul protestelor anti-guvernamentale din 2018.

Navid Afkaria fost torturat de oficialidin Iran

Potrivit preseide stat iraniene, bărbatula fost executat la începutul acestei luni.

Pe lista neagră se află și închisoarea Adel Abad, unde Mike Pompeo a precizat că luptătorul a afirmat că a fost torturat de oficiali iranieni şi închisoarea Vakilabad, unde a fost reţinut cetăţeanul american, Michael White.

Șeful diplomației americane, Mike Pompeo,a criticat Iranul pentru arestarea ilegală a trei oameni de origine americană, Baquer şi Siamak Namazi şi Morad Tahbaz, adăugând că Statele Unite ale Americii vor face tot ce le stă în putințăpentru a îi aduce acasă.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zileWashingtonul a impus noi sancţiuni Ministerului iranian al Apărării şi altor persoane implicate în programul nuclear şi de armament al ţării, pentru a susţine afirmaţia SUA că toate sancţiunile OrganizațieiNațiunilor Unite (ONU) împotriva Teheranului sunt acum restabilite.

Tensiunile dintre Washington şi Teheran durează de mai bine de doi ani. Acestea s-au amplificat în momentul în care preşedintele american Donald Trump s-a retras unilateral, în 2018, din acordul nuclear iranian încheiat de predecesorul său şi a început să reintroducă sancţiunile care fuseseră relaxate în baza acordului.

Ultima oră
23:23 - Căsătoriile virtuale sunt noul trend al pasionaților de metaverse. Un cuplu din India va oficializa prima căsnicie de acest fel din țara lor
23:11 - Marilen Pirtea: Trendul viitorului nu știu dacă ar fi revenirea la reglementarea pieței de energie. ANRE a dormit în toată această perioadă (VIDEO)
23:02 - Lucian Viziru a primit diagnosticul din partea medicilor. Ce s-a descoperit la RMN (VIDEO)
22:51 - Cadourile pentru profesori stârnesc discuții aprinse. Cum se apără un dascăl: „Noi dacă primim o atenţie e mită? Dar doctorii că primesc PENTRU ORICE bani în buzunar, cum se numeşte?” (FOTO)
22:51 - O scrisoare adresată unei adolescente a ajuns la destinație 50 de ani mai târziu. „Am crezut că cineva îmi face o glumă”
22:50 - UPDATE: Un bărbat a fost găsit mort pe carosabil, lângă Cernica. Victima ar fi un migrant care se ascundea sub un TIR
22:32 - Bogdan Aurescu: Nu văd nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să viziteze baza de la Deveselu, dar atunci și noi, Aliații, avem dreptul să cerem să vizităm, de exemplu, baze de rachete din Rusia
22:19 - Milionarul Sebastian Dobrincu reacționează după ce Mimi a vorbit despre despărțirea lor: Nu este o victimă
22:15 - Scandalul dintre președintele și premierul croat continuă: „Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei”
22:04 - Ministrul Cadariu, despre ajutorul pentru antreprenorii din HoReCa: Toți beneficiarii vor fi plătiți până la sfârșitul lunii ianuarie