Statuile umane Moai din Chile, afectate de un incendiu distrugător, ce a cuprins insula Paștelui (video)

Statuile umane Moai din Chile, afectate de un incendiu distrugător, ce a cuprins insula Paștelui (video)
Foto: captura video.

Statuile umane monolitice sculptate din piatră de pe insula Paștelui, Chile, din Oceanul Pacific, au fost avariate de un incendiu, a anunțat Consiliul național al monumentelor din țară, citată de ria.ru.

Incendiul a distrus aproape 60 de hectare

„Incendiul din sectorul vulcanului Rano-Raraku din Parcul Național Rapa-Nui a distrus aproape 60 de hectare.

Incendiul a început pe 4 octombrie, a fost luat sub control abia o zi mai târziu, în rezultat a reușit să ajungă în zona în care se află moai.

Deoarece acestea sunt încă în proces de înregistrare și diagnosticare, numărul exact de statui afectate nu poate fi numit.

Compoziția stâncii din care sunt fabricați moai a fost expusă la temperaturi ridicate, iar în urma unui incendiu s-ar putea forma crăpături în statui.

Administrația a decis să închidă deocamdată parcul național, pentru a asigura securitatea oamenilor și munca normală a echipelor tehnice, care fac rapoarte, menționează Consiliul național al monumentelor din țară.

Insula Paștelui (sau Rapanui) din Oceanul Pacific este considerată cea mai îndepărtată insulă locuită din lume. Cunoscută datorită moai – statuile de piatră din cenușă vulcanică despre care care se spune că ar conține puterea supranaturală a strămoșilor primului rege al insulei. Parcul Național Rapanui este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, scrie unimedia.

Urmăriți B1TV.ro și pe