Statul Islamic are o mare problema cu banii și riscă o revoltă: Planificata expansiune a grupării pare a fi în impas

Statul Islamic are o mare problema cu banii și riscă o revoltă: Planificata expansiune a grupării pare a fi în impas

Gruparea teroristă se confruntă cu probleme financiare, ceea ce ar putea duce la revolte. Între civili și luptătorii Statului Islamic se cască o diferență de venituri tot mai mare, ceea ce duce la nemulțumiri în rândul persoanelor aflate în teritoriile controlate de gruparea sunnită extremistă, scrie Fortune.

Statul Islamic le-a propus susținătorilor săi, când a preluat puterea, că îi va ajuta pe cei saraci, dar gruparea extremistă, care a avut venituri de aproximativ 1,2 miliarde de dolari anul trecut, a cheltuit mai mulți bani pe arme decât pentru nevoile celor opt milioane de persoane pe care le ține sub control.

Auto-proclamatul califat deține în prezent o cantină pentru săraci, dar a impus reguli dure pentru femei la locul de muncă, astfel că mulți au plecat din teritoriile lor.

Mai mult, Statul Islamic face bani și din taxarea localnicilor. Organizația teroristă a făcut sute de milioane de dolari anul trecut din taxarea cu până la 50% a angajaților guvernamentali din Irak, notează ziare.com.

Pentru a impiedica scurgerea banilor in mainile gruparii, guvernul irakian a incetat sa-si mai plateasca angajatii din zonele controlare de Statul Islamic si efectul se face deja simtit.

Pentru că mulți oameni au plecat, au intervenit și problemele financiare. Gruparea intenționează să recupereze aceste pierderi prin mărirea taxelor impuse civililor, care au deja probleme să le plătească și pe cele actuale.

ISIS are cheltuieli anuale de circa360 de milioane de dolari.

În aceste condiții, planificata expansiune a grupării pare a fi în impas, mai scris sursa citată.