Stejarul plantat de Trump și Macron la Casa Albă a murit: Presa franceză spune că incidentul simbolizează deteriorarea relațiilor dintre SUA și Franța

Stejarul plantat de Trump și Macron la Casa Albă a murit: Presa franceză spune că incidentul simbolizează deteriorarea relațiilor dintre SUA și Franța
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Douliery Olivier/ABACA

Stejarul plantat de președintele francez Macron și președintele american Donald Trump, pe peluza Casei Albe, s-a uscat, după ce a fost ținut în carantină anul trecut, potrivit Deutsche Welle.

Așadar, stejarul de soi european, pe care cei doi lideri l-au plantat, în anul 2018, s-a uscat și a murit. Copacul simboliza prietenia dintre cele două națiuni și a fost plantat, în aprilie 2018, în timpul vizitei de stat, pe care Emmanuel Macron a desfășurat-o în SUA.

Sămânța stejarului încolțise inițial pe scena Bătăliei din pădurea Belleau – regiune din nordul Franței, unde aproximativ 2.000 de soldați americani și-au pierdut viața, în timpul Primului Război Mondial, luptându-se cu forțele germane.

Totuși, presa de peste Ocean a semnalat că, imediat după plantarea stejarului, acesta a dispărut. Ceva mai târziu, s-a aflat că fusese luat și dus în carantină, pentru a evita stricarea grădinii cu paraziți. Plasarea în carantină este obligatorie pentru orice organism importat de SUA.

Ei, bine, presa din Franța a scos la iveală că stejarul a murit în timpul carantinei, unde ar fi trebuit să fie plasat timp de doi ani, până la reamplasarea sa pe peluza Casei Albe. Soarta copacului a fost folosită ca metaforă pentru deteriorarea relațiilor americano-franceze de o parte a scenei publice din Hexagon.

Zilele trecute, când cei doi lideri au apărut unul lângă altul, în Normandia, pentru a marca a 75-a aniversare a invaziei americane în Franța ocupată de Germania nazistă, Macron a vorbit în favoarea multilateralismului, îndemnându-l discret pe Trump să caute coeziune internațională.