Studiu: Cea mai inteligentă persoană din lume tot ar pica această problemă simplă de matematică

Studiu: Cea mai inteligentă persoană din lume tot ar pica această problemă simplă de matematică
Un nou studiu, publicat în Journal of Personality ans Social Psychology, sugerează că o persoană, oricât ar fi de inteligentă, tot ar pica o simplă problemă din cauza deviațiilor din judecată, relatează...

Un nou studiu, publicat în Journal of Personality ans Social Psychology, sugerează că o persoană, oricât ar fi de inteligentă, tot ar pica o simplă problemă din cauza deviațiilor din judecată, relatează Gizmondo.

Pentru a demonstra acest lucru, o echipă de cercetători de la Universitatea din Tornonto a dat unui număr de 482 de studenți un chestionar cu probleme clasice de rezolvat.

O problemă simplă a pus în dificultate foarte mulți dintre respondenți: ”O bâtă și o minge de baseball costă un dolar și zece cenți. Bâta costă cu un dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?”

Cei mai mulți au răspuns că mingea costă 10 cenți, iar bâta un dolar, răspunsul fiind unul incorect. În acest caz, mingea ar fi cu 90 cenți mai ieftină decât bâta. Astfel, răspunsul corect ar fi că mingea costă 5 cenți, iar bâta 1 dolar și 5 cenți.

Cercetătorii au efectuat studiul la Harvard, Princeton și MIT.

Aceștia susțin că explicația pentru această eroare este simplă – creierul este mereu în căutare de scurtături pentru a rezolva problemele, soluția ”1 dolar – 10 cenți- fiind cea mai la îndemână.