Consumul regulat de băuturi carbogazoase sau cu îndulcitori poate avea efecte periculoase asupra creierului, potrivit unui studiu realizat pe șoareci, relatează Daily Mail.
Potrivit studiului, acest tip de băuturi poate duce la hiperactivitate, iar consumul lor pe termen lung modifică sute de proteine din creier.
Cercetătorii australieni au descoperit că o dietă bogată în zahăr afectează mai mult sănătatea fizică, iar efectele pot fi similare cu schimbările neuronale produse la Alzheimer.
”În majoritatea societăților occidentale, s-a înregistrat o creștere alarmantă a consumului de băuturi cu îndulcitori. Pentru multe persoane adulte, aceste băuturi rerpezintă o cotă substanțială din aportul zilnic de calorii. Cercetările noastre sugerează că prin înlocuirea, pe termen lung, a apei cu băuturi cu îndulcitori, creierul poate suferi modificări ireversibile din punct de vedere chimic. Dacă vă este sete beți apă! Sucurile ar trebui să fie savurate cu moderație”, a declarat doctorul Jane Frankin de la Macquarie University din Sydney.
Ca posibile efecte au mai fost identificate atacuri de cord, cazuri de diabet, obezitate, oase fragile, cancer de prostată și de pancreas, slăbirea musculaturii și paralizia.
Cel mai recent studiu în domeniu se concentrează pe efectele asupra creierului. Doctorul Franklin a realizat un studiu comparativ pe două grupe de șoareci, unii care au consumat apă îndulcită timp de o lună și alții care au băut apă normală.
Apa îndulcită conținea aproximativ aceeași concentrație de zahăr ca băuturile răcoritoare. Șoarecii care au consumat apa îndulcită au devenit hiperactivi iar analiza probelor dintr-o singură zonă a creierului a arătat că aproape 300 de proteine au suferit schimbări chimice.