Studiu: Persoanele vaccinate care se infectează cu noua tulpină Delta sunt extrem de contagioase

Studiu: Persoanele vaccinate care se infectează cu noua tulpină Delta sunt extrem de contagioase
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Varianta Delta a coronavirusului este la fel de contagioasă ca varicela, probabil provoacă boli mai severe, iar cazurile de descoperire la persoanele vaccinate pot fi la fel de transmisibile ca și cazurile nevaccinate, potrivit unui document al guvernului SUA.

Prezentarea realizată de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) subliniază că „războiul s-a schimbat” ca urmare a variantei Delta.

Directorul CDC Rochelle Walenksy a citat prezentarea săptămâna aceasta pentru a justifica revenirea la măști pentru persoanele vaccinate în zonele cu risc ridicat și se așteaptă să fie publicată în curând, scrie bankokpost.

Una dintre cele mai mari observații este constatarea că infecțiile descoperite la persoanele vaccinate sunt extrem de contagioase, datele provenind din studii anterioare și o nouă analiză a unui focar în Provincetown, Massachusetts.

Experții se bazează pe un număr numit valoarea pragului de ciclu (Ct) pentru a indica cantitatea de virus pe care o adăpostește o persoană infectată, cu un număr mai mic care indică o încărcare virală mai mare.

În Provincetown, nu a existat „nicio diferență în valorile medii ale Ct în cazurile vaccinate și nevaccinate”, spun diapozitivele.

Focarul de aproape 900 de persoane a fost legat de festivitățile din data de 4 iulie, unde mai mult de trei sferturi dintre participanți au fost vaccinați, potrivit rapoartelor locale.

Dar, spre deosebire de focarele de masă anterioare, spitalizările sunt scăzute – doar șapte până acum, potrivit site-ului de știri MassLive, și până acum nu au existat decese.

„Acesta este un punct cheie care face parte din motivul pentru care CDC și-a schimbat orientările”, a declarat pentru AFP Celine Gounder, medic de boli infecțioase și profesor la Universitatea din New York.

„Nu este chiar atât de mult pentru propria dvs. protecție: ca persoană vaccinată dacă aveți una dintre aceste infecții descoperitoare, este posibil să aveți simptome ușoare, este posibil să nu aveți simptome, dar pe baza a ceea ce vedem aici ați putea fi contagios pentru alți oameni.”

Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins, a adăugat că un punct cheie de remarcat despre focarul Provincetown este că a avut loc într-un cadru în care transmisia comunitară a fost redusă – și, ca atare, noua recomandare de mascare a CDC nu s-ar fi aplicat acolo .

„Mai mult decât atât, raportarea publică în legătură cu acea anchetă de focar sugerează că expunerile au fost probabil în locuri precum baruri și petreceri în casă, unde purtarea măștii ar fi puțin probabilă”, a declarat ea pentru AFP.

Setul de diapozitive CDC indică, de asemenea, că infecțiile descoperite nu sunt la fel de rare pe cât se credea anterior – și reprezintă în prezent „35.000 de infecții simptomatice pe săptămână în rândul a 162 de milioane de americani vaccinați”.

O revizuire a descoperirilor din alte țări arată că, deși SARS-CoV-2 original a fost la fel de contagios ca răceala obișnuită, fiecare persoană cu Delta infectează în medie alte 8 persoane, făcându-l la fel de transmisibil ca varicela, dar totuși mai puțin decât rujeola.

Ultima oră
20:51 - Proiecțiile sugerează un rezultat strâns la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de echipa Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții