Varianta coronavirusului descoperită în Africa de Sud poate anula protecţia vaccinului de la Pfizer/ BioNTech până la un punct, a arătat un studiu recent israelian, deşi în această ţară prezenţa mutaţiei este scăzută iar datele nu au fost analizate şi de alţi specialişti,scrie Reuters citată de news.ro.
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii israelieni, vaccinul este mai puțin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativcu prima formă a virusului şi cu cea identificată în Marea Britanie.
Studiul, publicat sâmbătă, a fost efectuat pe 400 de persoane testate pozitiv, la 14 zile sau mai mult după ce au primit una sau două doze de vaccin, față de același număr de pacienți nevaccinați și a constatat că tulpina sud-africană, B.1.351, reprezintă aproximativ 1% din toate cazurile de COVID-19.
În cazulpacienților care au primit două doze de vaccin, rata de prevalență a variantei a fost de opt ori mai mare decât la cei nevaccinați – 5,4% față de 0,7%.
„Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului”, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.
Cercetătorii au avertizat că studiul a fost făcut pe un eșantion mic de persoane infectate cu varianta sud-africană, din cauza rarității sale în Israel.Pfizer şi BioNTech nu au dat un răspuns.
„Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populaţiei”, a precizat Stern, adăugând că varianta britanică poate „bloca” răspândirea tulpinii sud-africane.
Companiile au declarat pe 1 aprilie că vaccinul lor a fost eficient în aproximativ 91% din cazuri.
În România, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a raportat 4 cazuri de infectare cu tulpina depistată prima dată în Africa de Sud.