SUA: A fost autorizat primul test COVID-19 care poate fi făcut la domiciliu, fără prescripție medicală

SUA: A fost autorizat primul test COVID-19 care poate fi făcut la domiciliu, fără prescripție medicală
Foto: pixabay.com

Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente(FDA) autorizează punerea pe piață a primului test pentru infecția cu coronavirus care poate fi cumpărat fără prescripție medicală și făcut la domiciliu, informează FDA printr-un comunicat de presă. Este vorba despre un test antigen care va putea fi făcut de orice persoană cu vârsta mai mare de doi ani, inclusiv de cei care nu prezintă simptome specifice COVID-19.

FDA a autorizat primul test COVID-19 care poate fi făcut acasă și fără prescripție medicală

„Testul Ellume COVID-19 este un test rapid de antigen (…) care detectează fragmente de proteine ale virusului SARS-CoV-2 dintr-o probă de pe un tampon nazal de la orice persoană cu vârsta de doiani sau mai mult”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit AFP, testul va costa aproximativ 30 de dolari. Rezultatul testului Ellume ar putea fi obținut în 20 de minute.

„Autorizarea de astăzi este o etapă majoră în testarea pentru COVID-19. Autorizând un test pentru utilizarea fără prescripție medicală, FDA permite vânzarea acestuia în farmacii, de unde un pacient îl poate cumpăra (…), în poate face și va afla rezultatele în doar 20 de minute. Pe măsură ce continuăm să autorizăm teste suplimentare pentru folosirea la domiciliu, extindem accesulamericanilor la testare, reducând povara asupra laboratoarelor, a consumabilelor și oferind oamenilor mai multe opțiuni de testare în confortul și siguranța propriilor case”, a declarat directorul FDA, Stephen Hahn.

Anunțul de marți al FDA vine după ce luna trecută a fost autorizat primul test COVID-19 pentru uz la domiciliu, care poate fi achiziționaat în baza unei prescripții medicale, și după ce în urmă cu o săptămână a fost anunțat un sistem de testare fără prescripție medicală, în care un laborator procesează probele colectate de fiecare persoană în parte.

De la începutul pandemiei de coronavirus, FDA a emis autorizații pentru peste 225 de teste pentru infecția cu coronavirus, incluzând peste 25 de teste care permit colectarea probelor acasă și trimiterea lor la un laborator pentru a fi prelucrate. Testul Ellume este însă primul care poate fi folosit complet la domiciliu fără prescripție medicală.

Compania Ellume ar avea în plan să comercializeze trei milioane de astfel de teste în luna ianuarie și alte câteva milioane de unități în lunile care vor urma.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a început în SUA

Între timp, în Statele Unite ale Americii a început campania de vaccinare anti-COVID-19, cu serul produs de Pfizerși BioNTech.Vaccinul a fost autorizat de FDA, pentru administrarea de urgență în SUA, la finalul săptămânii trecute.

Casa Albă a anunțat că președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, va fi vaccinat împotriva noului coronavirus, o decizie în acest sens urmând a fi luată de echipa sa medicală.

De la începutul pandemiei, peste 17 milioane de americani au fost testați pozitiv cu COVID-19, iar peste 300.000 de pacienți au murit.