SUA acuză: Rușii torturează mii de ucraineni în „centre de filtrare”. Zeci de mii au fost evacuați forțat în Rusia

SUA acuză: Rușii torturează mii de ucraineni în „centre de filtrare”. Zeci de mii au fost evacuați forțat în Rusia
În imagine: Directorul unei școli din Harkov, Ucraina, pe scările instituției de învățământ ce a fost avariată de atacurile rușilor. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Michael Carpenter, ambasadorul american la OSCE, susține că trupele ruse au trimis „cel puțin câteva mii de ucraineni” în „centre de filtrare”, unde i-au bătut și torturat. Alți zeci de mii de ucraineni au fost duși forțat în Rusia sau în teritorii controlate de ruși. Carpenter a subliniat că toate acestea reprezintă crime de război.

Ucraineni, torturați de ruși în centre de filtrare

„Numeroși martori au susținut că filtrarea se face prin bătaie și tortură, violențe menite să determine persoanele în cauză să nu mai aibă niciun fel de loialitate față de statul ucrainean.

Supraviețuitorii au vorbit despre călătorii forțate cu mai multe destinații și treceri prin puncte de filtrare în estul separatist al Ucrainei, apoi peste graniță, în Rusia”, a declarat Michael Carpenter, citat de CNN.

Potrivit ambasadorului american, victimele au mai vorbit despre inspecții „invazive și umilitoare” la aceste centre.

„Soldații ruși fotografiază victimele din mai multe unghiuri, le iau amprementele, îi verifică dacă au tatuaje, le caută în telefoane și le descarcă informațiile confidențiale. Au fost cazuri în care rușii au confiscat pașapoarte și alte documente sau telefoanele mobile”, a mai spus Carpenter.

Aceste centre sunt școli sau săli de sport, tabere improvizate sau corturi militare. Imaginile din satelit arată mai multe astfel de spații în sud-estul Ucrainei.

Și organizația Amnesty International a vorbit despre pericolele „lagărelor de filtrare”.

Ucrainenii sunt trimişi forțat în Rusia

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat recent că există semne că ucrainenii sunt duşi forțat în Rusia.

„Nu ştiu câte lagăre sunt ori cum arată. Dar avem informaţii că ucrainenii sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a spus Kirby.

Comportamentul Rusiei este „inadmisibil” şi „nu este cel al unei puteri responsabile”, a punctat el.

Mii de ucraineni ar fi fost deportați în Siberia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:27 - Un șofer din Canada, la un pas să-și piardă viața. Mașina Tesla în care se afla a luat foc din senin
10:04 - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, a vorbit despre momentul în care s-a întâlnit cu Putin. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin despre România
09:44 - Un expert militar rus a explicat la televiziunile de stat de ce armata lui Putin nu poate cuceri orașe importante: „Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul orașului”
09:22 - Volodimir Zelenski susține că Rusia trebuie recunoscută ca fiind un stat terorist: „Teroarea a devenit singura formă de acţiune a statului rus în raport cu Europa”
09:05 - Ruben Ostlund, câștigătorul trofeului Palme d’Or. Lista câștigătorilor Festivalului de Film de la Cannes 2022
08:43 - Cod galben și portocaliu de vijelie în toată țara. Vremea se menține una ploioasă și instabilă
08:11 - Șeful Roscosmos anunță că Rusia și China sunt pregătite să construiască o bază științifică pe Lună
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)