Test major pentru Trump: Americanii aleg un nou Congres. Cât de important este scrutinul din Statele Unite (VIDEO)

Test major pentru Trump: Americanii aleg un nou Congres. Cât de important este scrutinul din Statele Unite (VIDEO)
Foto: The Independent

Alegeri cruciale în SUA! Americanii sunt chemaţi la urne pentru alegerile de la mijloc de mandat. Acest scrutin, organizat la doi ani după alegerile prezidenţiale, reprezintă un test pentru liderul de la Casa Albă şi constituie un indiciu important pentru şansele de a fi ales pentru un al doilea mandat, informează B1 TV. În timp ce preşedintele Donald Trump s-a implicat în campania electorală în sprijinul candidaţilor Partidului Republican, democraţii consideră că o eventuală victorie ar putea pune capăt proiectelor politice ale lui Trump sau chiar ar putea pune în discuţie viitorul acestuia la Casa Albă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

O treime din mandatele din Senat, toate locurile din Camera Reprezentanţilor şi 36 de posturi de guvernatori de stat formează obiectul disputei electorale dintre Partidul Republican şi Partidul Democrat.

În ceea ce priveşte locurile din Senat, balanţa înclină în favoarea republicanilor, care sunt creditaţi cu 85 la sută să câştige majoritatea. Democraţii speră în cel mai bun caz să ajungă să controleze jumătate din mandatele camerei superioare a Congresului american.

42 din mandatele republicanilor din Senat nu sunt puse în joc. Democraţii sunt mai expuşi, ei fiind siguri de doar 23 de mandate.

”Cred că marea temă asupra căreia se concentrează alegătorii este cine-i reprezintă mai bine. Cine va face o treabă mai bună în calitate de delegat al lor în Camera Reprezentanţilor sau în Senat şi studiază acum toate chestiunile. Cred că una din marile provocări acum este că mulţi oameni s-au decis deja. Nu prea mai există acel alegător independent care încă nu s-a decis, numărul alegtorilor care mai pot fi convinși nu mai e atât de mare pe cât era înainte, la celelalte alegeri”, a declarat Mark Pfeifle, fost consilier general al lui George W. Bush.

Printre prerogativele Senatului se numără validarea tratatelor şi a propunerilor preşedintelui pentru judecătorii Curţii Supreme, a judecătorilor federali, a altor poziţii federale şi a ambasadorilor. O victorie a republicanilor va duce la creşterea numărului judecătorilor conservatori în instanţe. De asemenea, i-ar aduce preşedintelui o mai mare libertate de mişcare în privinţa măririi tarifului importurilor din China cu care SUA sunt angajate în prezent în război economic.

”Oamenii ţin fie cu republicanii, fie cu democraţii. Sunt din ce în ce mai puţini cei care au mintea deschisă, sunt din ce în ce mai puţini cei care spun: ”am fost mereu membru al acestui partid, dar acum poate o să-mi îndrept atenţia spre acest partid şi poate le voi da şi lor o şansă”. Acum, mai mult oameni citesc şi ascultă ştiri de pe site-uri ale căror idei sunt în concordanţă cu ale lor”, a mai explicat Pfeifle.

În Camera Reprezentanţilor, republicanii dispun de o majoritate confortabilă, de 236 de locuri, faţă de 193 de mandate deţinute de democraţi. Majoritatea sondajelor îi dau drept câştigători pe democraţi. Cu toate acestea, situaţia reală este mult mai neclară, mai ales că în majoritatea statelor marja de eroare este foarte mare.

Principala temă de dispută în actualul scrutin este problema imigraţiei. Partidul Democrat susţine legalizarea statutului imigranţilor ilegali de pe teritoriul Statelor Unite şi menţinerea reglementării din 1968 privind acordarea automată a cetăţeniei americane pentru copiii imigranţilor care s-au născut pe teritoriul american. Trump şi majoritatea republicanilor doresc întărirea controlului federal asupra frontierelor şi combaterea drastică a imigraţiei ilegale.

Miza acestor alegeri este extrem de mare. În ultimii 150 de ani, în majoritatea cazurilor partidul care îl susţine pe preşedinte a fost învins în alegerile de la mijlocul mandatului. În cazul în care vor câştiga, este foarte posibil ca democraţii să declanşeze iniţiativa de destituire a liderului de la Casa Albă. Ei ar putea prelua, de asemenea, conducerea comisiilor care investighează presupusele legături ale staff-ului de campanie al lui Trump cu Rusia, în alegerile prezidenţiale din 2016.

Tags: