Pentagonul confirmă că SUA amână proiectul de investiții de aproape 22 de milioane de dolari de la baza Mihail Kogălniceanu, pentru a putea construi zidul american de la granița cu Mexicul

Pentagonul confirmă că SUA amână proiectul de investiții de aproape 22 de milioane de dolari de la baza Mihail Kogălniceanu, pentru a putea construi zidul american de la granița cu Mexicul
Foto: Hepta.ro

Departamentul de stat al apărării din SUA a anunţat zilele trecute că a deblocat 3,6 miliarde de dolari pentru finanţarea construcţiei a 280 de kilometri de zid la frontiera cu Mexicul, la solicitarea preşedintelui Donald Trump.

Pentru deblocarea acestor fonduri, Departamentul apărării a decis să „taie” fonduri de la 127 de proiecte de construcţie şi modernizare a unor spaţii militare din SUA şi străinătate prevăzute în bugetul său pe 2019.

Miercuri, Pentagonul a publicat lista completă a celor 127 de proiecte de construcții militare care vor pierde fonduri, pentru a ajuta la construirea zidului de la granița de sud a SUA, relatează CNN.

Pe lista Pentagonului figurează și un proiect românesc de 21,65 de milioane de dolari al armatei americane, de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor la baza aeriană militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, proiect care a fost amânat cel puțin temporar.

(Lista completă a tuturor investițiilor militare americane care vor pierde banipoate fi consultată AICI)

În aprilie, baza de la Kogălniceanu i-a primit pe reprezentanții companiilor interesate să participe la licitația organizată de Pentagon în vederea atribuirii acestui contract.
Valoarea contractului este estimată între un minimum de 10 milioane dolari și un maximum de 25 milioane dolari, respectiv între circa 42 și peste 105 milioane lei, potrivit profit.ro.

Se estima atunci că lucrările ar putea începe în august anul acesta și ar putea dura 2 ani și 4 luni.

România ajunge astfel, indirect, o „victimă colaterală” în războiul dintre președintele Donald Trump și Congresul SUA pe tema finanțării zidului de la frontiera cu Mexicul.