SUA anunță o nouă listă de sancțiuni pentru oligarhii ruși: Sunt vizați colaboratori ai lui Yevgeniy Prigozhin, coordonatorul rețelei de troli și finanțatorul companiei de mercenari Wagner

SUA anunță o nouă listă de sancțiuni pentru oligarhii ruși: Sunt vizați colaboratori ai lui Yevgeniy Prigozhin, coordonatorul rețelei de troli și finanțatorul companiei de mercenari Wagner
Yevgeniy Prigozhin, foto: Wikipedia

SUAau impus miercuri sancțiuni asupra membrilor unei rețele conectate la agentul rus Yevgeniy Prigozhin, vizând entități și persoane care lucrează în numele său pentru a accentua influența Rusiei în Republica Centrafricană (CAR). Sancțiunile vizează, de asemenea, actorii implicați în sprijinirea activităților Serviciului Federal de Securitate (FSB), pentru susținerea încercărilor persoanelor incluse pe lista neagră a guvernului americande a se sustrage sancțiunilor.

Prigozhin este liderul și finanțatorul Agenției de Cercetare pentru Internet, ferma rusă de troli. Agenția de Cercetare pentru Internet desfășoară operațiuni menite să accentueze tensiunile și diviziunile politice în lume, inclusiv în Statele Unite, anunța Departamentul de Stat.

Prigozhin este, de asemenea, considerat a fi managerul și finanțatorul companiei militare private rusești Wagner, o forță delegată a Ministerului Apărării din Rusia, care conduce sau a efectuat operațiuni în țări străine precum Ucraina, Siria, Sudan, Libia și Mozambic.

Concret, sancțiunile SUA vizează opt persoane și șapte entități implicate direct în promovarea influenței Rusiei. Pe lângă direcționarea operațiunilor Prigozhin în RCA, persoanele desemnate includ actori care sprijină activitățile FSB și care sunt angajate în activități de evaziune a sancțiunilor.

Prima tranșă de sancțiuni vizează trei persoane și două companii miniere care lucrează în numele lui Yevgeniy Prigozhin, aliatul luiPutin, care a fost acuzat de procurorul american Robert Mueller pentru încercări de a influența alegerile prezidențiale din 2016 și despre care se crede că deține Grupul Wagner, o companie militară privată rusă activă în Libia, Siria și Ucraina.

„Yevgeniy Prigozhin are o rețea internațională de susținători pentru a-și răspândi influența politică și economică malignă pe glob”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin într-o declarație. „Statele Unite vor viza în continuare capacitatea lui Prigozhin de a desfășura operațiuni la nivel global”.

Persoanele vizate pentru legăturile lor cu Prigozhin sunt acuzat că au acționatpentru a „avansa influența Rusiei în Republica Centrafricană (CAR)”, a declarat departamentul într-un comunicat.

Două companii miniere – M Finans, cu sediul în Rusia, și Lobaye Invest, cu sediul în CAR – au fost sancționate, precum și angajații Dmitry Sergeevich Sytii, Yevgeniy Khodotov și Alexander Yuryevich Kuzin.

Alte cinci persoane și cinci companii au fost sancționate pentru că au ajutat FSB și ar fi ajutat Rusia să se sustragă de la sancțiuni.

Sancțiunile sunt introduse împotriva cetățenilor ruși Boris Gaikovich, Elena Ivanova, Evgeni Khodotov, Nadezhda Kuchumova, Alexander Kuzin și Vladislav Zanin, precum și împotriva companiilor rusești M Finans și Okeanos.

Includerea în lista de sancțiuni înseamnă înghețarea activelor acestora din Statele Unite și interdicția pentru cetățenii sau firmele americane de a desfășura afaceri cu persoanele din listă.