SUA: Curtea Supremă respinge încercarea statelor republicane de a anula Obamacare, legea care oferă acces la servicii medicale americanilor cu venituri mici

SUA: Curtea Supremă respinge încercarea statelor republicane de a anula Obamacare, legea care oferă acces la servicii medicale americanilor cu venituri mici
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Alex Edelman

Curtea Supremă a SUA a confirmat legea care urmărește să ofere asigurări de sănătate la prețuri accesibile pentru toți americanii, respingând o contestație juridică din Texas și din alte 17 state guvernate de republicani.

Este pentru a treia oară din 2010 când Actul de îngrijire accesibilă (ACA), politica fostului președinte Barack Obama, a supraviețuit unei provocări.

Legea a acordat americanilor cu venituri mici acces la asigurări medicale. Aceasta interzice asigurătorilor să refuze acoperirea din cauza condițiilor preexistente.

Judecătorii au decis, cu o majoritate de 7-2, că statele contestatare nu aveau temeiul legal pentru a da în judecată Guvernul SUA și, ca atare, nu abordau problema dacă o dispoziție cheie din lege era neconstituțională.

Provocarea juridică a fost susținută de fostul președinte Donald Trump, care a promis că va fi abroga actul când a fost ales în 2016.

Republicanii au încercat și nu au reușit să răstoarne legea în Congres atunci când au controlat ambele camere și în instanțe.

La începutul acestei luni, Casa Albă a declarat că un număr record de 31 de milioane de americani erau acum acoperiți de asistență medicală în cadrul ACA, cunoscut popular sub numele de Obamacare.

Grupurile conservatoare, conduse de statul Texas controlat de republicani, au încercat, în esență, ca toată Legea privind îngrijirea accesibilă să fie anulată din punct de vedere tehnic. Printr-un vot confortabil cu 7-2, judecătorii Curții Supreme au respins aceste încercări.

Instanța nu s-a obosit nici măcar să se pronunțe asupra fondului argumentelor Texasului, susținând în schimb că justițiabililor le lipsea calitatea chiar de a aduce dosarul în fașa Curții Supreme.

Acesta a fost al treilea caz care urmărește demontarea reformei medicale semnate de Barack Obama pentru a ajunge la Curtea Supremă – iar legea a fost susținută de o majoritate tot mai mare de fiecare dată.

Tags: