Scandalul Skripal: SUA expulzează 60 de diplomați ruși şi închide consulatul din Seattle. Ce măsuri au anunţat Germania și Franța

Scandalul Skripal: SUA expulzează 60 de diplomați ruși şi închide consulatul din Seattle. Ce măsuri au anunţat Germania și Franța

Scandalul legat de otrăvirea fostului spion Serghei Skripal în Marea Britanie ia amploare.
După ce Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, şi Statele Unite au luat o măsură similară. Președintele american Donald Trump a dispus luni expulzarea a 60 de diplomați ruși în legătură cu acest caz.

De asemenea, Germania și Franța au anunțat şi ele că fiecare expulzează câte patru diplomați ruși, mai multe alte țări din Europa, inclusiv România, urmând să le ia exemplul, informează BBC, citat de ziare.com. The Guardian informează că va fi închis consulatul Rusiei din orașul american Seattle, ca parte dintr-un pachet de măsuri punitive adoptatde Casă Albă în cazul Skripal.

Un oficial american de rang înalt a spus că închiderea consultului și expulzarile vor fi făcute „în solidaritate cu aliații noștri cei mai apropiați” ca reacție la „o încercare imprudentă a guvernului (rus, n.r.) de a ucide un cetățean britanic și pe fiica sa cu un agent toxic de producție militară”.

Un alt oficial a susținut că măsurile sunt menite a fi, de asemenea, un răspuns la acțiunile constante destabilizatoare și agresive ale Moscovei împotriva SUA și aliaților săi.

Despre această decizie a Casei Albe se vorbea pe surse încă de luni dimineaţă, așa că Moscova a anunțat deja că va lua măsuri similare împotriva Washingtonului dacă SUA vor trece la expulzarea de diplomați ruși în cazul Skripal.
48 dintre funcționarii expulzați din SUA lucrează la ambasada rusă din Washington și 12 la misiunea rusă de la ONU. Americanii îi acuză că sunt spioni, angajați în „colectarea agresivă (de informații, n.r.) aici în SUA”.
Rușii expulzați vor trebui să părăsească SUA în 7 zile.

Serghei Skripal, fost colonel GRU (Serviciul de informații al armatei ruse), și fiica sa Iulia, au fost găsiți la 4 martie în stare de inconștiență pe o bancă din apropierea unui centru comercial din Salisbury, în sud-vestul Angliei.
Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a susţinut că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat în ultimii zece ani agentul neurotoxic „Novichok”, folosit pentru otrăvirea fostului spion rus.

Ultima oră
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu