SUA: Iranul a omis să declare un program de arme chimice

SUA: Iranul a omis să declare un program de arme chimice

SUA au acuzat Iranul că nu a declarat un program de arme chimice, în cadrul unei reuniuni la nivel înalt al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, încălcând acordurile internaționale, relatează AFP.

Kenneth Ward, reprezentatul SUA pe lângă OIAC, a afirmat că Teheranul încearcă să achiziționeze agenți neurotoxici letali pentru „scopuri ofensive”.

„SUA se tem de mult timp că Iranul a menţinut un program de arme chimice pe care nu l-a declarat la OIAC (…) Washingtonul este de asemenea îngrijorat de faptul că Iranul foloseşte substanţe chimice în scopuri ofensive care acţionează asupra sistemului nervos central”, a declarat Ward, în cadrul Conferinței Statelor membre ale Organizației.

Teheranul nu a reacționat încă la aceste acuzații. Mai mult decât atât, potrivit reprezentantului american, Iranul nu a declarat transferul de obuze conținân substanțe chimice trimise Libiei în anii 1980, în ciuda apelului lansat de OIAC privind identificarea originii lor. Obuzele au fost găsite abia după moartea conducătorului libian Muammar Gaddafi în 2011.

Kenneth Ward susține că „ele erau în mod clar de origine iraniană”, adăugând că Iranul nu a declarat niciun rezervor de arme chimice, deși au fost descoperite obuze și bombe chimice în Libia și Irak.

Declarațiile sporesc tensiunile dintre Washington și Teheran, în contextul în care președintele Donald Trump și-a retras țara din acordul nuclear încheiat cu Iranul în anul 2015 și a reintrodus o serie de sancțiuni împotriva Republicii islamice.

De asemenea, Ward a acuzat Iranul și Rusia, aliatul său, că permit Guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad să folosească arme chimice, în timp ce își continuă propriile programe de arme chimice.