SUA: Manifestații împotriva rasismului, în urma deciziei juriului privind nepedepsirea polițistului care l-a ucis pe Michael Brown

SUA: Manifestații împotriva rasismului, în urma deciziei juriului privind nepedepsirea polițistului care l-a ucis pe Michael Brown
Foto: everydayfeminism.com

Mii de americani au ieșit în stradă, luni seară, în marile orașe din Statele Unite, precum Seattle, New York, Chicago și Los Angeles, după decizia unui mare juriu de a nu-l urmări judiciar pe un poliţist alb care a ucis în august un tânăr de culoare la Ferguson, relatează AFP.

Încă de la anunţarea deciziei marelui juriu, câteva sute de manifestanţi s-au adunat în Times Square, la New York, purtând panouri negre pe care se puteau citi mesaje ca „Rasismul ucide”, „Nu vom rămâne tăcuţi” şi denunţând „rasismul în rândul poliţiei”.

„Dacă nu există justiţie, nu există pace”, scandau protestatarii, ale căror rânduri s-au îngroşat odată cu scurgerea orelor. Alţii comparau poliţia cu Ku Klux Klan sau făceau afirmaţii grosolane la adresa acesteia, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia era omniprezentă, cu elicoptere care survolau cea mai celebră piaţă din lume. Bill Bratton, şeful poliţiei newyorkeze a venit în Times Square, unde cineva l-a împroşcat cu un lichid de culoarea roşie pe faţă.

Alt grup de manifestanţi s-a adunat în Union Square, în sudul Manhattanului, iar un al treilea grup a preconizat să se îndreapte către Harlem pe jos, purtând în frunte o pancartă care cere „Dreptate pentru Michael Brown”, tânărul ucis la vârsta de 18 ani de către un poliţist la Ferguson.

La Washington, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa sediului Casei Albe, scandând „Mâinile sus, nu trageţi”, sloganul devenit apelul manifestanţilor de la drama din Ferguson, un orăşel din Missouri (centru).

Ei arborau pancarte cu mesaje ca „Opriţi teroarea rasistă a poliţiei” sau „Viaţa persoanelor de culoare contează”, a constatat corespondentul AFP la Casa Albă. Coloana părea să se îndrepte către Capitoliu.

Manifestaţii – pregătite dinainte, atât de aşteptată era decizia marelui juriu – au avut loc de asemenea la Boston, Philadelphia, Denver, Seattle sau la Chicago şi Salt Lake City, majoritatea fără confruntări grave.

La Oakland, în statul california, în vestul Statelor Unite, aproximativ 2.000 de persoane, potrivit postului CBS, au blocat o autostradă. Au fost operate „numeroase” arestări, scrie cotidianul San Francisco Chronicles.

La Los Angeles, manifestanţi au încercat, fără succes, să pătrundă pe autrostrăzi, însă poliţişti i-au împiedicat. Aproximativ 200 de persoane au manifestat în cartierele din sud, cu populaţie majoritară de culoare.

Unii, adunaţi în faţa unui sediu al poliţiei, au urlat „Moarte copoilor criminali”, scrie Los Angeles Times.

Câteva zeci de manifestanţi, unii culcându-se pe jos, pe stradă, într-un „die-in”, au încercat să blocheze intersecţii la Beverly Hills sau în sudul Hollywoodului, purtând pancarte cu mesajul „Rezistenţa este justificată, de la Ferguson şi până în Fâşia Gaza”.

Decizia marelui juriu popular de a nu declanşa urmărirea judiciară împotriva poliţistului Darren Wilson a fost anunţată într-o conferinţă de presă luni seara.

Tags:
Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)