Suedia ia în calcul aderarea la NATO: „Vreau să facem o analiză aprofundată a posibilităților, ameninţărilor şi riscurilor asociate”

Suedia ia în calcul aderarea la NATO: „Vreau să facem o analiză aprofundată a posibilităților, ameninţărilor şi riscurilor asociate”
Suedia va depune cererea de aderare la NATO până în iunie 2022 Sursa: Hepta/ DPA Images / Alexandros Michailidis

Premierul suedez Magdalena Andersson a afirmat, miercuri, că țara sa are în vedere o posibilă candidatură la NATO, ca urmare a invaziei rusești din Ucraina. Până acum, Suedia și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a rămâne în afara alianțelor militare.

Andersson a afirmat că Suedia trebuie să analizeze „aprofundat” posibilitățile, amenințările și riscurile care ar veni odată cu această decizie, potrivit AFP, preluat de G4Media.

Suedia are în vedere intrarea în NATO

Izbucnirea războiului din Ucraina a condus la creșterea procentului populației din Suedia care s-a pronunțat pentru alăturarea la NATO.

„Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO”, a afirmat ea într-un interviu acordat televiziunii publice SVT.

„Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia”, a declarat lidera social-democrată.

Rusia a cerut Finlandei și Suediei „garanții de securitate”

Federația Rusă a transmis, la începutul invaziei în Ucraina, scrisori Finlandei și Suediei prin care le solicită să îi ofere „garanții de securitate”, în contextul în care statele nordice și-au exprimat interesul de a adera la NATO.

Revendicările Rusiei au venit în contextul în care sondajele efectuate atât în Finlanda, cât și în Suedia au arătat o susținere publică tot mai mare pentru aderarea la alianța militară.

De altfel, Federația Rusă amenințase Finlanda în ceea ce privește o eventuală aderare la NATO, mișcare despre care Moscova spune că „ar avea repercusiuni politice și militare serioase”.

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere drept un factor important în a asigura securitatea și stabilitatea în nordul Europei. Aderarea Finlandei la NATO ar avea avea repercusiuni politice și militare serioase”, a transmis atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Urmăriți B1TV.ro și pe