Surse: Donald Trump a cerut opțiuni pentru a ataca militar Iranul. Ce a decis președintele SUA

Surse: Donald Trump a cerut opțiuni pentru a ataca militar Iranul. Ce a decis președintele SUA
foto: Hepta.ro / Bestimage / WALTER / BESTIMAGE

Președintele Donald Trump, cu doar două luni înainte de a preda mandatul său la Casa Albă, a cerut săptămâna trecută opțiuni pentru atacarea principalului sit nuclear al Iranului, dar în cele din urmă a decis să nu facă acest pas dramatic, a declarat luni un oficial american.

Donald Trump a solicitat opțiuni pentru a ataca instalațiile nucleare iraniene

Trump a făcut această solicitare în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu principalii săi consilieri în domeniul securității naționale, inclusiv cu vicepreședintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, noul secretar interimar al apărării Christopher Miller și generalul Mark Milley, președintele șefilor de stat major a spus oficialul, pentru Reuters.

Trump, care a refuzat să recunoască înfrângerea în alegeri și contestă rezultatele scrutinului prezidențial din 3 noiembrie, va preda puterea președintelui ales democratic Joe Biden pe 20 ianuarie.

„A cerut opțiuni. I-au oferit scenariile și în cele din urmă a decis să nu meargă mai departe „, a spus oficialul.

Trump și-a petrecut toți cei patru ani de președinție angajându-se într-o politică agresivă împotriva Iranului, retrăgându-se în 2018 din acordul nuclear iranian negociat de predecesorul său democrat, Barack Obama și impunând sancțiuni economice împotriva unei largi varietăți de ținte iraniene.

Programul nuclear iranian, cauza care a declanșat solicitările lui Donald Trump

Cererea lui Trump privind opțiunile militare a venit la o zi după ce un raport al ONU a arătat că Iranul a terminat de mutat o primă instalație de centrifuge avansate dintr-o centrală supraterană din principalul său sit de îmbogățire a uraniului în una subterană, într-o nouă încălcare a acordului său nuclear din 2015 cu puterile majore.

Alireza Miryousefi, purtătorul de cuvânt al misiunii Iranului la Națiunile Unite la New York, a declarat că programul nuclear al Iranului este în scopuri pașnice și de utilizare civilă, iar politicile lui Trump nu au schimbat acest lucru.

„Cu toate acestea, Iranul sa dovedit a fi capabil să își folosească puterea militară legitimă pentru a preveni sau a răspunde la orice aventură militară din partea oricărui agresor”, a adăugat el.