Surse: Rusia ar putea inspecta periodic baza de la Deveselu. Propunerea NATO a fost transmisă către oficialii de la Moscova

Surse: Rusia ar putea inspecta periodic baza de la Deveselu. Propunerea NATO a fost transmisă către oficialii de la Moscova

NATO propune Rusiei efectuarea de inspecţii reciproce, inclusiv în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia, scrie Wall Street Journal.

Măsura ar urma să facă parte dintr-un eventual acord cu Moscova discutat deja cu aliații europeni, și consultat în cadrul Congresului SUA. Una din ideile prezentate Rusiei în document ar permite inspecțiile bazelor americane din Polonia și România, scrie publicația americană, după ce oficialii de la Moscova s-au plâns că sistemele ar putea fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, propunerea SUA urmărește acțiuni reciproce din partea Rusiei, pe care SUA nu le-au precizat public.

De eemplu, Guvernul din Polonia este deschis pentru inspecții de apărare antirachetă, cu condiția ca Rusia să permită inspecția activităților rusești cu rachete în Kaliningrad, o enclavă rusă puternic militarizată de la Marea Baltică, care se învecinează cu Polonia și Lituania.

Răspunsul SUA la cererile Moscovei

SUA au oferit un răspuns scris, miercuri, la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, conform Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan.

Washingtonul a precizat că nu poate să îndeplinească cererile Rusiei de retragere a NATO din Europa de Est și de împiedicare a aderării Ucrainei.

Dacă Rusia este pregătită să accepte, această agendă limitată va determina următoarea fază a crizei, în care Moscova a adunat aproximativ 100.000 de soldați lângă granița cu Ucraina, deși neagă existența planurilor de invadare.

Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Ministerul rus de externe spune că a formulat în mod explicit această revendicare.

Urmăriți B1TV.ro și pe