Sute de familii, ținute CAPTIVE de Statul Islamic în ultimul său teritoriu

Sute de familii, ținute CAPTIVE de Statul Islamic în ultimul său teritoriu
Foto: Localitatea Baghouz (sursă foto: hepta.ro)

Aproximativ 200 de familii sunt blocate în ultimul teritoriu controlat de Statul Islamic, din estul Siriei, informează BBC, care citează ONU.

Potrivit Comisarului pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, Michelle Bachelet, acestea ar fi impedicate în mod deliberat să părăsească locul, fiind astfel supuse unor bombardamente intense din partea Forţelor Democrate Siriene (SDF) şi a coaliţiei conduse de Statele Unite.

„Civilii continuă să fie utilizaţi pe post de pioni de către diverse părţi”, a declarat Michelle Bachelet.

Cu toate acestea, tot luptătorii ISIS (în număr de aproximativ 300) au fost cei care au încercat să negocieze cu Forţele Democrate Siriene (SDF) părăsirea teritoriului ocupat (şi complet încercuit). Cererea a fost, însă, respinsă.

„Ori se predau, ori mor în luptă”, a declarat Mustafa Bali, purtătorul de cuvânt al SDF.

O practică răspândită

Practica utilizării civililor pe post de scut împotriva bombardamentelor este o pracic larg răspândită în Orientul Mijlociu. Tactica a fost utilizată inclusiv de regimul lui Saddam Hussei, care amplasa tunuri anti-aeriene pe acoperişurile clădirilor rezidenţiale. Pentru că, ulterior, să acuze forţele Statelor Unite de uciderea civililor.

Pe data de 10 februarie, Forţele Democrate Siriene (SDF), susţinute de coaliţia condusă de Statele Unite, au început asaltul final asupra localităţii Baghouz, din estul Siriei, ultimul teritoriu controlat de Statul Islamic.

Tags: