Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, anunță grevă națională pentru demisia preşedintelui Lukaşenko

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, anunță grevă națională pentru demisia preşedintelui Lukaşenko
Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Voskresenskiy

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat că luni va fi declanşată o grevă la nivel naţional, în încercarea de a determina demisia preşedintelui Alexandr Lukaşenko, care continuă să folosească forța asupra protestatarilor ce îi contestă mandatul, scrie Reuters.

Svetlana Tihanovskaia anunță grevă națională în Belarus

Anterior, Tihanovskaia îi dăduse un ultimatum preşedintelui aflat la putere din 1994, cerându-i să demisioneze până duminică noaptea. În caz contrar, a avertizat lidera opoziției, va declanşa o grevă la nivel naţional.

„Regimul a demonstrat încă o dată belaruşilor că singurul lucru de care este capabil este folosirea forţei. Acesta este motivul pentru care mâine, 26 octombrie, va începe greva naţională”, a afirmat Tihanovskaia într-un comunicat.

Duminică, poliţia din Belarus a continuat acțiunile violente asupra populației, făcând uz de grenade paralizante împotriva protestatarilor care au demonstrat din nou în faţa Palatului Independenţei din capitala Minsk, cerând demisia preşedintelui Lukaşenko.

Protestele care macină Belarusul continuă

Mulțimi de oameni au împânzit din nou capitala Belarusului, scandând „grevă”, fluturând steaguri roș-albe și bătând în tobe, în al 11-lea weekend consecutiv de proteste masive de la alegerile prezidențiale controversate care au aruncat țara sub turbulențe.

Amintim, Aleksandr Lukașenko a condus Belarusul timp de mai bine de un sfert de secol și a arătat că nu intenționează să facă un pas în spate, fiind încurajat de împrumuturi și de o ofertă de sprijin militar din partea aliatului tradițional, Rusia.

Principalii opozanți ai președintelui belarus fie au fost trimiși la închisoare, fie au fugit din țară după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care criticii lui Aleksandr Lukașenko susțin că ar fi fost fraudate astfel încât să îi asigure liderului autoritar de la Minsk un al șaselea mandat în funcție.

Deși au acuzat evenimentele din Belarus, liderii Uniunii Europene au căzut de acord să impună sancțiuni doar anumitor oficiali, însă Aleksandr Lukașenko a scăpat.

Sancţiunile au în vedere circa 40 de oficiali belaruşi, acuzaţi de fraudă și de încălcarea drepturilor omului în marja alegerilor prezidențiale.

Svetlana Tikhanovskaya, candidatul opoziției din Belarus care l-a înfruntat pe Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale din 9 august, a părut oarecum dezamăgită după ce liderii Uniunii Europene au căzut de acord să aplice sancțiuni mai multor oficiali bieloruși, dar nu și lui Lukașenko însuși. În schimb, ea a lăudat atitudinea Marii Britanii, care nu s-a ferit să-l sancționeze inclusiv pe liderul autoritar de la Minsk.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukașenko a acuzat Occidentul că se amestecă în afacerile interne ale Belarusului și că încearcă să instige la o revoltă violentă împotriva sa.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)