Talibanii s-au adunat la Kabul pentru a decide soarta Afganistanului. Cine ar putea fi desemnat președinte

Talibanii s-au adunat la Kabul pentru a decide soarta Afganistanului. Cine ar putea fi desemnat președinte

Mullah Abdul Ghani Baradar, unul dintre cei mai importanți lideri al insurgenților talibani care au ocupat Afganistanul, a ajuns la Kabul, unde va organiza întâlniri pentru a stabili cum va arată viitorul stat, dar și pentru formarea unui nou guvern.

„El va fi la Kabul pentru a se întâlni cu responsabili jihadişti şi responsabili politici pentru stabilirea Guvernului”, a declarat pentru AFP un responsabil taliban de rang înalt.

Se speculează că Baradar ar putea fi desemnat noul președinte al Afganistanului.
Între timp, mii de oamenii încearcă să scape, chiar cu prețul vieții, din statul cuprins de teroare.

Cine este Mollahul Baradar, probabilul viitor lider al Afganistanului

Mollahul Baradar a fost șeful talibanilor pe când se aflau la putere între 1996 şi 2001. În provincia cu acelaşi nume s-a născut mişcarea în anii 1990.

Baradar este co-fondator al talibanilor împreună cu mollahul Omar, decedat în 2013 dar a cărui moarte a fost ascunsă timp de doi ani.

În 2001, după intervenţia americană şi căderea regimului taliban, el ar fi făcut parte dintr-un mic grup de insurgenţi pregătiţi pentru un acord în care să recunoască administraţia Kabulului. Dar această iniţiativă s-a dovedit fără succes.

El era şeful militar al talibanilor când a fost arestat în 2010 la Karachi, în Pakistan. A fost eliberat în 2018, la presiunea în special a Washingtonului.

Mollahul Baradar a revenit în Afganistan marţi, din Qatar, de unde conducea biroul politic al mişcării. El a aterizat la Kandahar, în sudul Afganistanului.