Tensiuni între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz: dispută pe tema energiei la summitul UE

Tensiuni între Ursula von der Leyen şi Olaf Scholz: dispută pe tema energiei la summitul UE
Foto: Hepta - DPA Images / Fabian Sommer.

Discuțiile despre subvențiile germane pentru energie au declanșat dispute aprinse între Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cancelarul Germaniei Olaf Scholz.

Dispute pe tema subvențiilor la energie

Președintele Comisiei Europene a criticat planul Germaniei cu privire la compensarea prețurilor la energie, scrie spiegel.de.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz, susținut de omologul său austriac Karl Nehammer, a reproșat că Executivul nu a elaborat până acum o soluție pentru întreaga comunitate europeană.

Ursula von der Leyen a declarat în cadrul reuniunii informale a Consiliului European, aflată în curs la Praga, că toate companiile ar trebui să aibă șanse egale de a participa pe piața comunitară. Din punctul său de vedere, competiția ar trebui să se bazeze numai pe calitate, și nu pe subvenții.

Cancelarul german a spus din nou că planul său este menit să ajute atât companiile, cât și cetățenii să facă față crizei energetice.

Cancelarul Germaniei a argumentat că măsurile propuse de el au mai fost luate și în alte părți ale lumii și au avut efectul dorit.

„Fac şi alte ţări acest lucru, de mult timp, intervenind pentru a oferi susținere prin exact aceleași măsuri decise de noi pentru anul acesta şi pentru următorii doi ani”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă organizate alături de premierul olandez Mark Rutte. Acesta a mai subliniat că planul de a aloca 200 de miliarde de euro pentru plafonarea energiei „nu este aplicat doar pentru o perioadă scurtă, anul acesta”.

Urmăriți B1TV.ro și pe