Tensiunile dintre Israel și Iran escaladează. Presa internațională anunță începutul unui posibil război cu implicații globale

Tensiunile dintre Israel și Iran escaladează. Presa internațională anunță începutul unui posibil război cu implicații globale

Tensiunile dintre Israel și Iran escaladează. O navă comercială iraniană în Marea Mediterană a fost atacată săptămâna trecută, iar reacția Ministerului de Externe de la Teheran nu a întârziat să apară.

Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al navei, a declarat că toate indiciile arată că atacul a fost ochestrat de Israel.

„Ţinând cont de zona geografică a atacului şi de caracterul feroce şi agresiv al regimului israelian, toate indiciile conduc spre Israel. Regimul israelian îşi găseşte supravieţuirea în război, în crize şi haos. Iranul va analiza toate opţiunile când va afla cine este implicat în această operaţiune”, a explicat Saeed Khatibzadeh.

De asemenea, oficialul iranian a lansat un avertisment pentru israelieni.

„Oficialii israelieni sunt conştienţi de modul în care se poate apăra Iranul”, a avertizat Saeed Khatibzadeh.

Potrivit presei iraniene, Israel a comis atacul ca o ripostă la incidentul care a vizat la finalul lui februarie nava israeliană MV Helios Ray în Golful Oman. În ultimii doi ani, armata israeliană a atacat numeroase nave care se îndreptau spre Siria, nave care transportau petrol iranian.

Amenințări dure între Iran și Israel

Atacul navei iraniene a venit în contextul în care de curând, Israelul s-a declarat îngrijorată de programul nuclear al Iranului.

Guvernul israelian nu este de acord cu intenţia Administraţiei Joseph Biden de readucere a Statelor Unite în Acordul nuclear iranian. Iran și Israel și-au aruncat amenințări în cursul acestui an și avertizează chiar cu un război devastator nu doar pentru regiune, ci chiar pentru întreaga lume.

„Vom face Tel Avivul una cu pământul!”, au răspuns Benny Gantz, ministrul iranian al Apărării, într-un interviu pentru Fox News, după ce israelienii au declarat că sunt gata să distrugă punctele considerate suspecte pentru activitate nucleară în Iran.

În acest timp, presa internațională vorbește din ce în ce mai mult despre scenariul celui de-Al Treilea Război Mondial.