Teroare pentru femeile din Afganistan: Talibanii au bătut la ușă de trei ori, dar a patra oară au intrat și au omorât-o în bătaie

Teroare pentru femeile din Afganistan: Talibanii au bătut la ușă de trei ori, dar a patra oară au intrat și au omorât-o în bătaie
Foto: Hepta.ro

Femeile din Afganistan se confruntă cu o situație greu de imaginat. Drepturile fundamentale precum cel al educație sau la muncă sunt în pericol, iar insurgenții aplică tratamente inumane acolo unde consideră.

Deși multe dintre ele au avut șansa să se nască și să crească într-un regim democratic, în prezent sunt nevoite să uite tot ceea ce au învățat și să se supună noului regim.

Recent, CNN a publicat povestea unei femei ucisă cu sânge rece, în propria casă, după ce a refuzat să gătească pentru insurgenți, motivând că este prea săracă să pregătească masa pentru 15 persoane.

Într-un sat din nordul Afganistanului, stătea Najia și cei patru copii ai acesteia. Insurgenții talibani i-au bătut la ușă de trei ori, cerând mâncare pentru 15 luptători împotriva Guvernului. Femeia nu își permitea să facă acest lucru.

Manizha, fiica ei în vârstă de 25 de ani știa că insurgenții vor veni, mama sa îi povestise cum sosiseră cu trei zile în urmă și îi ceruseră să pregătească masa.

„Mama mea le-a spus: sunt săracă, cum aș putea să gătesc eu pentru voi?”

Tânăra în vârstă de 25 de ani povestește cum talibanii au intrat în locuință, a patra oară, și au început să îi bată mama. După ce femeia a căzut la pământ, talibanii au început să o lovească fără pic de milă, cu armele pe care le aveau.

Talibanii au lovit-o pe femeie cu armele Kalașnikov, în timp ce tânără îi implora să nu îi omoare mama și să înceteze violențele asupra ei. Bărbații s-au oprit, dar au aruncat o grenadă în camera alăturată și au fugit.

Casa a ars în întregime, iar Najia a murit ulterior din cauza loviturilor puternice.

Talibanii neagă uciderea femeii din Faryab

Tragedia s-a produs în data de 12 august, în nordul țării. Talibanii neagă că ar fi ucis-o pe femeie, însă evenimentul a fost confirmat de martori, dar și de o serie de autorități.

Totodată, localnicii din Faryab spun că cele mai multe dintre femeile care stau acolo sunt văduve, după ce bărbații lor au murit în calitate de militari afgani.

Cele mai multe dintr ele trăiesc din vânzarea de lapte, dar talibanii le interzic să mai muncească și implicit să își mai câștige pâinea singure.

Noile veșminte, o pierdere a drepturilor pentru femeile afgane

Potrivit CNN, pentru femeile din Afganistan, impunerea noilor veșminte reprezintă începutul sfârșitului tuturor drepturilor dobândite din 2001 și până în prezent.

Viteza cu care insurgenții au impus noul regim le pune și mai multe probleme femeilor afgane. Multe dintre ele spun că nici măcar nu au avut timp să își cumpere burqa, necesară pentru a-și acoperi capul, iar acest lucru le îngreunează viața de zi cu zi într-un mod remarcabil.

Drepturile femeilor afgane, în pericol din cauza regimului talibanilor

Între 1996 și 2001, când talibanii au condus pentru ultima oară Afganistanul, școlile de fete au fost închise, femeilor li s-a interzis să muncească sau să iasă singure din casă.

Odată ce SUA a reușit să invadeze țara, în 2001, drepturile femeilor au fost protejate, restricțiile fiind ridicate inclusiv în vreme de război.

Pentru moment, în ciuda anumitor declarații, oamenilor nu le este clar dacă talibanii vor păstra și mai ales vor proteja drepturile femeilor.