Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, în cadrul unei conferințe de presă, că unul dintre punctele atinse la întâlnirea cu președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a fost situația de risc care poate afecta parcursul european al Republicii Moldova.
”Nu m-am dus la întâlnirea cu van Rompuy în calitate de avocat al Republicii Moldova sau partener al politicienilor de la Chișinău. Am fost în calitatea de membru european și președinte al României. Am sinsțit nevoia să atrag atenția asupra câtorva evoluții, pentru a atrage atenția că trebuie accelerate procesele de apropiere”, a declarat președintele.
”Situația pe care am prezentat-o: am pornit de la sistemele de risc din Rep Moldova care pot afecta parcursul european al celui de la doilea stat românesc. Primul risc e Transnistria unde pot să apară provocări. Iar din punctul meu de vedere formatul de negociere 5+2 care viza găsirea unei soluții pentru Transnistria, s-a dovedit ineficient. Nu a reușit să miște lucrurile înainte. Mai mult, prin ineficiența sa a creat condiții prin negăsirea soluțiilor privind consolidarea așa-zisei statalități transnistriene. Sunt mulți ani de când formatul funcționează și nu a ajuns la o soluție favorabilă”, a arătat Băsescu.
”Am simtit nevoia să atenționez că nu ne mai putem ascunde nici unii din comunitatea europeană, să spunem lucrurile se rezolva așa. Trebuie găsite soluții de discuție directă cu Moscova și așa-zisele autorități transnistriene”, a continuat el.
”Am ridicat și problema greutăților șicanelor care se fac școlilor de limba română din Transnistria. Și am rugat să se conceapă o intervenție a UE pentru rezolvarea dreptului pe care îl au românii din Transnistria de a învăța în română”, a mai spus șeful statului.
”Am atenționat asupra celui focar de instabilitate: Găgăuzia. Mâine (n.r. vineri) se desfășoară o mare adunare a aleșilor locali care intâlnesc să facă o declarație față de independența Găgăuziei. Mâine ar urma să aibă loc adunarea aleșilor locali, iar pe data de 2 februarie contrar decizie judecătoriei de la Comrad se preconizează desfășurarea unu referendum pentru independeța Găgăuziei. Am considerat că am obligația să informez conducătorii structurilor europene despre aceste evenimente și să acționăm sau UE să acționeze în aceste direcții în fav integrității și suveranității Rep Moldova”, a explicat președintele.
”L-am rugat pe Rompuy să analizăm posibilitatea găsirii unor reusurse finnaciare europene. În czaul în care sunt resurse financiare necheltuite să fie alocați procesului de interconectare energetică a Rep Moldova la România și am vizat varianta Isaccea – Vulcănești, variantă de 400 kw și lucrări care să facă și pe teritoriul Rep Moldova pentru garantarea furnizării la Chișinău a energiei. Avem posibilitatea să creem alte două linii de aprovizionare cu energie electrică pe Iași –Strășeni și Suceava- Bălți. Ar trebui 65 milioane euro în statația de transformare la Isaccea și 10 mil euro pe teritoriul Moldovei”, a precizat Traian Băsescu.
”Am ridicat din nou problema vizelor care e pe drum bun și un punct aparte a fost procesul de pregărire a semnării a acordului de asociere și liber schimb pe care Moldova l-a parafat la Vilnius. Analiza arată că până la sfârșitul lunii august s-ar putea semna cele două acorduri”, a încheiat președintele.