Traian Băsescu: Ar trebui introdus votul prin corespondență, pentru că altfel va fi o participare foarte slabă la vot

Traian Băsescu: Ar trebui introdus votul prin corespondență, pentru că altfel va fi o participare foarte slabă la vot

Traian Băsescu, candidatul PMP la Primăria Capitalei, consideră că există riscul unui prezențe mici la alegerile locale din 27 septembrie și a amintit că a cerut introducerea votului prin corespondență și a votului electronic încă de acum șase luni.

Traian Băsescu, depre votul prin corespondență

„Există acest risc al prezenţei mici (la vot – n.r.). Acum şase luni spuneam să introducă şi vot prin corespondenţă şi vot electronic. De două luni nu mai spun de vot electronic, că nu mai este timp, dar încă spun de vot prin corespondenţă. Ar trebui introdus, pentru că altfel va fi o participare foarte slabă la vot”, a declarat Traian Băsescu, marți, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

În ceea ce privește votul românilor din străinătate, pe fondul circumstanțelorgenerate de criza sanitară COVID-19, fostul președinte și primar general a explicat căromânii de peste hotare „au toate condiţiile să voteze dacă vor”, mai ales că Guvernul a prelungit cu o lună termenul de înregistrare pentru votul prin corespondenţă.

„După cum aţi văzut, Guvernul a prelungit cu o lună termenul de înscriere pe liste electorale, care ar fi expirat marţi. L-a prelungit cu o lună pentru ca cei care vor să voteze doar să se înscrie pe lista electorală, altfel nu au dreptul, şi pentru asta o fac pe calculator, nu trebuie să meargă la ambasadă, nu trebuie să meargă nicăieri. Dacă nici să se înscrie pe lista electorală, care pe urmă le va da dreptul să primească plicul cu buletinul de vot acasă… Deci au toate condiţiile să voteze dacă vor”, a subliniat eurodeputatul.

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că peste 7.000 de alegători români din străinătate s-au înregistrat pentru votul prin corespondenţă privind alegerile parlamentare din acest an, pe portalul www.votstrainatate.ro, până marţi, la ora 12.00, iar pentru votul la secţie s-au înscris peste 2.000 de cetăţeni români din diaspora.

Nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare, spunea anterior președintele AEP

În direct pe B1 TV, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, a declarat că „nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate” la alegerile parlamentare din 6 decembrie. Acestea fiind spuse, eli-a îndemnat pe cetățenii români de peste hotare „să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență”.

„Așa cum v-am confirmat și la ultima intervenție, lucrurile sunt destul de complicate pe organizarea alegerilor în străinătate la acestealegeri parlamentare.Am prelungit, prin proiectul adoptat astăzi de Parlament, cu 30 de zile perioada de înregistrare, deci cetățenii vor avea 21 octombrie termen limită pentru înregistrarea la votul prin corespondență, bineînțeles, și la secție, dar părerea mea este că cetățenii trebuie să se îndrepte în mod clar, concret către votul prin corespondență, pentru că secția se pare că nu va fi o alternativă la aceste alegeri din 6 decembrie. S-a realizat și procedura de votare și sâmbătă, dar, repet, nu este clar dacă vom avea secții de votare în străinătate la aceste alegeri”, a declarat Constantin-Florin Mitulețu-Buică, președinteleAEP, luni, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum!” cu Tudor Barbu.

Ultima oră
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nedeterminată
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3
11:53 - Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 de ani și a trecut peste un atac cerebral și o formă severă de COVID-19. Zoe Dăian este convinsă că unchiul său o veghează (VIDEO)
11:29 - Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul PNL
11:24 - Un cutremur puternic a avut loc în Creta. Mai multe clădiri, avariate după seismul de 5,8 grade
11:19 - Dacian Cioloș, val de acuzații despre alegerile din USR PLUS după ce Dan Barna l-a numit „om al sistemului”: „Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?” / „Abia ăsta este «sistemul» de neacceptat, nu calomnii ieftine” (VIDEO)
11:12 - Simona Halep, la 30 de ani. Vestea proastă pe care a primit-o de la WTA, chiar de ziua ei!