Președintele Traian Băsescu a declarat marți, la Seul că acest summit „marchează extinderea agendei cu problematica siguranței nucleare”, iar ţările participante la acest summit trebuie să îmbunătăţească securitatea instalaţiilor nucleare pe care le deţin.
„Acest summit marchează extinderea agendei cu problematica siguranţei nucleare. Această temă a devenit stringentă după dezastrul de la Fukushima. Fukushima a generat neîncredera opiniei publice în energia nucleară utilizată paşnic ca o soluţie viabilă. Șefii de stat și de guvern au făcut angajamente politice ferme cu scopul de a se realiza securitatea materialelor nucelare vulnerabile până în 2014. Statele participante s-au angajat ca până la finele anului 2014 să adopte garanții legislative și capacități administrative încât materialele nucleare vulnerabile să nu poate ajunge să fie întrebuințate de grupări teroriste sau alte grupări neautorizate”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele a enumerat cele mai importante aspecte ale summitului din Coreea și elementele de noutate față de summitul anterior pe aceeași temă (cel de la Washington, din aprilie 2010). Astfel, potrivit șefului statului, acest summit ”marchează extinderea agendei cu problematica siguranței nucleare” și s-a pus ”un accent deosebit a fost pe măsurile de protejare a sistemelor de control bazate pe tehnologia IT.”
„Toți avem obligația să îmbunătățim securitatea instalațiilor nucleare pe care le deținem, să o facem transparent și să convingem cetățenii că nivelul de securitate și de siguranță al instalațiilor este atât de ridicat încât nu mai reprezintă riscuri pentru comunități. Am ținut să ies din afirmațiile politice generale și mi-am propus să conving statele care se aflau în jurul mesei că România se raportează serios la problema diminuării riscurilor nucleare și este o țară extrem de preocupată de menținerea activității nucleare la cel mai înalte standarde de siguranță și securitate”, a declarat președintele.
Președintele a mai spue că Romania a anuntat disponibilitatea de a invita experșiii pentru energie atomiă să evalueze cele două reactoare de la Cernavodă pentru a garanta securitatea și siguranța în care funcționează.
După dezastrul de la Fukushima, liderii Uniunii Europene au hotărât ca toate cele 143 de centrale nucleare din Uniune să fie supuse unor teste de stres, operaţiune în urma căreia să fie elaborate standarde de funcţionare pentru fiecare unitate nucleară.
În România sunt operaţionale două reactoare la singura centrală nucleară din ţară, de la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de electricitate. Centrala este proiectată să reziste unui seism cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.