Transfer pașnic de putere în Libia: Consiliul Naţional de Tranziţie a predat prerogativele constituționale unei adunări naționale

Transfer pașnic de putere în Libia: Consiliul Naţional de Tranziţie a predat prerogativele constituționale unei adunări naționale
În Libia a avut loc primul transfer pașnic de putere, după mai bine de 40 de ani. Consiliul Naţional de Tranziţie a predat prerogativele constituţionale Congresului General Naţional. Congresul a fost ales pe 7...

În Libia a avut loc primul transfer pașnic de putere, după mai bine de 40 de ani. Consiliul Naţional de Tranziţie a predat prerogativele constituţionale Congresului General Naţional. Congresul a fost ales pe 7 iulie în timpul primului scrutin liber din Libia.

Ceremonia, care a marcat prima tranziţie paşnică după cei 40 de ani de dictatură a lui Muammar Gaddafi, s-a desfăşurat în prezenţa reprezentanţilor societăţii civile şi a unor misiuni diplomatice în Libia.

„Consiliul Naţional de Tranziţie predă autoritatea legislativă a ţării Consiliului Naţional de Tranziţie şi din acest moment istoric acesta este unicul reprezentant legitim al poporului libian”.

Congresul General Naţional este format din 200 de membri. Anterior, aceştia au depus jurământul în faţa preşedintelui Curţii Supreme libiene.

Autorităţile libiene au luat măsuri de securitate excepţionale, în special din cauza escaladării violenţelor în mai multe regiuni din această ţară din ultimele zile. Ministerul de Interne a anunţat că va crea o zonă de protecţie în jurul hotelului unde a avut loc evenimentul şi că „toate căile din apropierea sau care duc la sala de conferinţă vor fi închise”.

Consiliul Naţional de Tranziţie a reprezentat latura politică a rebeliunii care a dus la înlăturarea regimului lui Gaddafi, după care a preluat oficial conducerea ţării după uciderea fostului lider libian, în octombrie 2011, după peste 40 de ani de dictatură.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)