Tratament experimental împotriva COVID-19. Comisia Europeană a semnat un contract privind achiziția de sotrovimab

Tratament experimental împotriva COVID-19. Comisia Europeană a semnat un contract privind achiziția de sotrovimab
Foto: Hepta - Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Comisia Europeană a semnat un contract-cadru de achiziții cu compania Glaxo Smith Kline pentru furnizarea de sotrovimab, un tratament experimental cu anticorpi monoclonali împotriva COVID-19, dezvoltat în colaborare cu VIR Biotechnology. Sotrovimab e în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Comisia Europeană cumpără sotrovimab, un tratament experimental împotriva COVID-19

Sotrovimab face parte din primul portofoliu de cinci tratamente promițătoare anunțat de executivul comunitar în luna iunie.
Sotrovimab poate fi utilizat pentru tratamentul pacienților COVID cu simptome ușoare, care nu necesită oxigen suplimentar, dar care prezintă risc ridicat de a evolua către o formă severă de boală, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate coronavirusul. Aceștia se prind de proteina spike și blochează astfel legătura virusului cu celulele umane.

În temeiul contractului-cadru, statele membre pot achiziționa sotrovimab când e necesar, după ce au primit fie o autorizație de utilizare de urgență în statul membru în cauză, fie o autorizație (condiționată) de punere pe piață la nivelul UE din partea EMA.

„În strategia noastră de combatere a COVID-19, ne-am angajat să dispunem de cel puțin trei noi tratamente autorizate până în luna octombrie. În prezent, încheiem un al doilea contract-cadru care le oferă pacienților tratamente cu anticorpi monoclonali. Pe lângă vaccinuri, schemele de tratament sigure și eficace vor juca un rol esențial în revenirea Europei la o nouă normalitate”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)