Trei bărbați care poartă cagula KKK, niqab şi cască de motociclist au încercat să intre în Parlamentul australian

Trei bărbați care poartă cagula KKK, niqab şi cască de motociclist au încercat să intre în Parlamentul australian
Foto: bbc.com

Trei bărbaţi purtând o cagulă Ku Klux Klan (KKK), o cască de motociclist şi, respectiv, un niqab (văl islamic) au încercat să intre în sediul Parlamentului de la Canberra, îndemnând prin această acţiune de protest la interzicerea purtării burka (vălul islamic integral) în ţară, relatează BBC News.

Parlamentul australian a stabilit luna aceasta ca oricine vizitează sediul Parlamentului cu faţa acoperită să se aşeze într-o zonă specială, pe locuri rezervate publicului. Hotărârea, respinsă ulterior, a declanşat o dezbatere naţională intensă asupra purtării vălului islamic şi o eventuală discriminare faţă de femeile musulmane.

Cei trei au fost întâmpinaţi luni dimineaţa, în exteriorul clădirii, de către un reprezentant al securităţii care le-a spus că nu pot intra în Parlament purtând o cască ori cagula KKK.

Potrivit presei locale, cei trei sunt Sergio Redegalli, Nick Folkes şi Victor Waterson. Acţiunea lor de protest – „Faceless” – vizează să exprima opoziţia faţă de purtarea niqabului (vălul islamic parţial) şi burka. Ei susţin că „ideologia politică” a islamului este „contrară” credinţelor australienilor.

„Se pare că ai voie să porţi (un văl) care-ţi acoperă integral faţa înuntrul Parlamentului, dacă eşti femeie musulmană, dar niciun alt grup nu are voie să beneficieze de acelaşi privilegiu”, a declarat Redegalli pentru presa locală. „Noi, ca bărbaţi, nu avem voie să putăm nimic care să ne acopere faţa în Parlament”, a subliniat el.

Potrivit măsurilor de securitate de la Parlament, femeile musulmane au permisiunea să poarte burka sau niqab în interior, după ce îşi arată faţa la punctele de verificare de securitate.