Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun pentru schimbarea tratatelor UE: „Avem deja o Europă care funcţionează”

Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun pentru schimbarea tratatelor UE: „Avem deja o Europă care funcţionează”
Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România se opun pentru schimbarea tratatelor UE: „Avem deja o Europă care funcţionează”. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun revizuirii tratatelor europene, o iniţiativă dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă, potrivit AFP.

Emmanuel Macron a susţinut luni apelurile la convocarea unei convenţii pentru a discuta posibile modificări la tratatele care guvernează Uniunea Europeană.

Treisprezece țări din UE se opun revizuirii tratatelor europene

„Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa legislativului comunitar.

Cele 13 state membre transmit că „nu exclud nicio opţiune în acest stadiu”, dar îşi doresc iniţial să analizeze propunerile de reformă ale Conferinţei privind viitorul Europei.

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea” unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, printre care Finlanda, Polonia şi România, potrivit unui text făcut public luni pe Twitter de Suedia, care apare de asemenea printre semnatari.

Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru revizuirea tratatelor în sensul întăririi Uniunii Europene într-un discurs susţinut luni în faţa Parlamentului European, reunit la Strasbourg, relatează Digi24.

Statele semnatare: Avem deja o Europă care funcţionează

Șefa comisiei europene a făcut referire în special la renunţarea la unanimitate inclusiv în unele domenii-cheie. „Europa trebuie să joace un rol mai important, de exemplu în domenii precum sănătatea sau apărarea. Şi noi trebuie să îmbunătăţim în permanenţă funcţionarea democraţie noastre”, a declarat Ursula von der Leyen.

O altă propunere este acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European. Ţările care se opun unor astfel de perspective atrag atenţia asupra riscului unei „pierderi de energie”.

„Avem deja o Europă care funcţionează”, după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina, şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, subliniază cele 13 state semnatare.

Textul a mai fost semnat de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovenia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
18:27 - Lucian Heiuș (ANAF): Resursele noastre sunt limitate, deci trebuie direcționate spre marea evaziune fiscală, care e un flagel / O să acord multă atenție proiectelor de atenționare și informare (VIDEO)
18:23 - Țările NATO s-au înțeles tacit să nu furnizeze Ucrainei tancuri – presa germană
17:59 - Noi probleme pentru Grupul Nordis: Un investitor care a cumpărat 69 de apartamente a reziliat contractele și a obținut executarea silită / Nordis: Există un calendar de plată
17:54 - Alertă cu bombă la Piața Unirii, în zona fântânilor. Traficul este blocat
17:39 - Serghei Lavrov roagă „prietenii africani” să ceară Occidentului anularea sancțiunilor impuse Rusiei
17:31 - Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
17:10 - Ambasadorul României în SUA, despre atacul din Texas:„Lumea e îngrozită de ce s-a întâmplat” /Membri ai comunității de români dețin arme
17:09 - Nicolae Ciucă, îndemn pentru aleșii locali liberali: Trebuie să fim aproape de oameni și să răspundem preocupărilor lor. PNL are soluții și își revigorează viața de partid (VIDEO)
16:47 - Nicolae Ciucă: Administrațiile liberale sunt un model în Europa Centrală și de Est / Avem la dispoziție 90 de miliarde, bani europeni. E nevoie de descentralizare și eficiență (VIDEO)
16:44 - Fostul director de Formula 1, Bernie Ecclestone, arestat pentru că deținea o armă în timpul îmbarcării unui zbor spre Elveția