Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun pentru schimbarea tratatelor UE: „Avem deja o Europă care funcţionează”

Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun pentru schimbarea tratatelor UE: „Avem deja o Europă care funcţionează”
Sursă foto: Hepta - Abaca Press / ABACA

Treisprezece țări din Uniunea Europeană, printre care și România, se opun revizuirii tratatelor europene, o iniţiativă dorită de Parlamentul European, preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a face Uniunea mai eficientă, potrivit AFP.

Emmanuel Macron a susţinut luni apelurile la convocarea unei convenţii pentru a discuta posibile modificări la tratatele care guvernează Uniunea Europeană.

Treisprezece țări din UE se opun revizuirii tratatelor europene

„Va trebui să ne reformăm textele, este evident. Una dintre căile acestei reforme este convocarea unei convenţii de revizuire a tratatelor. Este o propunere a Parlamentului European şi eu sunt de acord cu ea”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron în faţa legislativului comunitar.

Cele 13 state membre transmit că „nu exclud nicio opţiune în acest stadiu”, dar îşi doresc iniţial să analizeze propunerile de reformă ale Conferinţei privind viitorul Europei.

„Nu suntem favorabili unor tentative neanalizate şi premature vizând lansarea” unei astfel de proceduri, scriu aceste ţări, printre care Finlanda, Polonia şi România, potrivit unui text făcut public luni pe Twitter de Suedia, care apare de asemenea printre semnatari.

Ursula von der Leyen s-a pronunţat pentru revizuirea tratatelor în sensul întăririi Uniunii Europene într-un discurs susţinut luni în faţa Parlamentului European, reunit la Strasbourg, relatează Digi24.

Statele semnatare: Avem deja o Europă care funcţionează

Șefa comisiei europene a făcut referire în special la renunţarea la unanimitate inclusiv în unele domenii-cheie. „Europa trebuie să joace un rol mai important, de exemplu în domenii precum sănătatea sau apărarea. Şi noi trebuie să îmbunătăţim în permanenţă funcţionarea democraţie noastre”, a declarat Ursula von der Leyen.

O altă propunere este acordarea dreptului de iniţiativă legislativă Parlamentului European. Ţările care se opun unor astfel de perspective atrag atenţia asupra riscului unei „pierderi de energie”.

„Avem deja o Europă care funcţionează”, după cum au arătat-o pandemia de COVID-19 şi răspunsul la invazia rusă în Ucraina, şi „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituţionale”, subliniază cele 13 state semnatare.

Textul a mai fost semnat de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovenia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`