Președintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care sancționează Curtea Penală Internațională, acuzând-o de „acțiuni ilegitime și fără temei care vizează America și aliatul nostru apropiat Israelul”, potrivit BBC.
Măsura din 2025 impune restricții financiare și de viză asupra persoanelor și familiilor acestora implicați în investigațiile ICC asupra cetățenilor sau aliaților americani.
Trump a semnat măsura în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla în vizită la Washington.
În noiembrie anul trecut, CPI a emis un mandat de arestare pentru Netanyahu pentru presupuse crime de război din Gaza, pe care Israelul le neagă. ICC a emis, de asemenea, un mandat pentru un comandant Hamas.
Olanda, care găzduiește instanța, a spus că „regretă” ordinul lui Trump.
„Activitatea instanței este esențială în lupta împotriva impunității”, a declarat ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp la X.
Un memoriu de la Casa Albă, difuzat joi, acuza CPI de la Haga că a creat o „echivalență morală rușinoasă” între Hamas și Israel prin emiterea mandatelor în același timp.
Ordinul executiv al lui Trump spunea că acțiunile recente ale CPI „creează un precedent periculos” care i-a pus pe americani în pericol, expunându-i la „hărțuire, abuz și posibilă arestare”.
„Această conduită malignă amenință, la rândul său, să încalce suveranitatea Statelor Unite și subminează activitatea critică de securitate națională și politică externă a guvernului Statelor Unite și a aliaților noștri, inclusiv Israelul”, se arată în ordin.
SUA nu este membru al CPI și a respins în mod repetat orice jurisdicție a organismului asupra oficialilor sau cetățenilor americani.
Casa Albă a acuzat CPI că a impus constrângeri dreptului Israelului la autoapărare, ignorând în același timp Iranul și grupurile anti-Israel.
În primul său mandat, Trump a impus sancțiuni oficialilor ICC care investigau dacă forțele americane au comis crime de război în Afganistan. Aceste sancțiuni au fost ridicate de administrația președintelui Joe Biden.
Luna trecută, Camera Reprezentanților SUA a votat pentru sancționarea CPI, dar proiectul de lege a căzut în Senat.
Peste 120 de țări sunt membre ale curții, inclusiv multe națiuni europene, dar SUA sau Israelul nu sunt.
CPI este menită să intervină numai atunci când autoritățile naționale nu pot sau nu vor să intervină.
Ordinul executiv al lui Trump spune că „ambele națiuni [SUA și Israel] sunt democrații înfloritoare cu armate care respectă cu strictețe legile războiului”.
În ultimele sale săptămâni de mandat, președintele Biden a criticat, de asemenea, mandatul CPI pentru Netanyahu, considerând că acțiunea este „revoltatoare” și afirmând că nu există nicio echivalență între Israel și Hamas.