Trupele ruse susțin că au distrus depozite unde se aflau rachetele HIMARS ale ucrainenilor

Trupele ruse susțin că au distrus depozite unde se aflau rachetele HIMARS ale ucrainenilor
Combinatul Azovstal din Mariupol, Ucraina. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Forţele ruse susțin că au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS fabricate în Statele Unite şi depozitele lor de muniţie din estul Ucrainei. Anunțul a fost făcut de ministerul Apărăriid e la Moscova, dar nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, potrivit The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că forţele armate ale Rusiei au distrus două lansatoare de sisteme de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pe care SUA şi aliaţii lor le-au furnizat Ucrainei.

Reușita trupelor ruse a fost anunțată după ce acesea au distrus două depozite de muniţie. Ulerior rușii au precizat că au explodat rachetele HIMARS, lângă linia frontului, într-un sat la sud de Hramatorsk.

Sistemele americane HIMARS au ajuns în Ucraina

Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a anunțat în urmă cu două săptămâni că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) din Statele Unite au ajuns în Ucraina.

Ministrul a postat pe Twitter că „Mulțumesc colegului și prietenului meu american, secretarul american al apărării Lloyd Austin, pentru aceste instrumente puternice! Vara va fi fierbinte pentru ocupanții ruși. Și ultima pentru unii dintre ei”.

Ucraina a solicitat  de multă vreme acest tip de sisteme, menționând  că au nevoie de ele pentru a lupta eficient și de la distanță cu trupele ruse, care utilizează  artileria pentru a câștiga teren  cât mai repede în Donbas.

În urmă cu câteva săptămâni SUA a anunțat va furniza patru sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 HIMARS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:52 - Din 2024 menţinerea dreptului la beneficii sociale va fi condiţionată de obţinerea unei calificări, de angajare şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
23:59 - Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors