Tulpina indiană a COVID-19 se răspândește în Europa. 73 de cazuri, depistate în Marea Britanie și 4 în Scoția

Tulpina indiană a COVID-19 se răspândește în Europa. 73 de cazuri, depistate în Marea Britanie și 4 în Scoția
Sursa Foto: Hepta

Cel puțin 73 de britanici au contractat tulpina indiană a COVID-19, în timp ce în Scoția au fost înregistrate patru cazuri.

Cunoscută și ca varianta B.1.617, aceastaconține două mutații semnificative în proteina spike. Ministrul britanic al Sănătății spunea recent că această are potențialul “de a păcăli sistemul imunitar și a fi mult mai contagioasă”.

Una dintre mutații, numită L452R, se găsește și în varianta care circulă prin California, deși nu a fost identificată vreo legătură între cele două tipuri de virus. Tulpina indiană s-a dezvoltat independent. A doua mutație, E484Q, este complet nouă, deși are caracteristici similare cu tulpina sud-africană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că ține situația sub supraveghere, însă nu se ştie dacă are legătură cu creşterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie, relatează EFE, citată deAgerpres.

Se fac eforturi mare la nivel mondial pentrusecvenţierea genetică a SARS-CoV-2, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutaţie a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.