Tunisienii votează în primele alegeri legislative de la revoluția din 2011

Tunisienii votează în primele alegeri legislative de la revoluția din 2011
Foto: mei.edu

În Tunisia au loc, duminică, primele alegeri legislative de la revoluția din 2011. Aproximativ 5,3 milioane de cetățeni sunt așteptați la urne în cadrul unui scrutin desfășurat în condițiile unor măsuri de securitate sporite pe fondul temerilor de atacuri jihadiste, informează AFP.

Scrutinul parlamentar de duminică reprezintă un moment-cheie pentru tranziția democratică din Tunisia, pentru că ar urma să doteze țara cu instituții perene la aproape patru ani de la revolta din ianuarie 2011.

Începând cu ora locală 07:00 (06:00 GMT) până la ora 18:00 (17:00 GMT), tunisienii își vor desemna cei 217 de deputați care îi vor reprezenta vreme de cinci ani și care vor fi însărcinați cu formarea unei majorități înainte de a guverna.

Noua Constituie, adoptată în luna ianuarie a acestui an, acordă puteri extinse parlamentului și guvernului și prerogative restrânse șefului de stat. Potrivit analiștilor, două formațiuni pleacă din postura de favorite: Ennahda, aflată la putere între 2012 și 2014, și Nidaa Tounes, o grupare ce reunește atât foști opozanți ai dictatorului decăzut Ben Ali, precum și foști apropiați ai regimului său.

Scrutinul prezidențial este programat la 23 noiembrie. În octombrie 2011, alegerea adunării constituante, câștigată de islamiștii Ennahda, a fost primul scrutin liber din istoria țării.