Turcia anunţă că la summitul de la Madrid îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Finlandei şi Suedei la NATO

Turcia anunţă că la summitul de la Madrid îşi va menţine veto-ul faţă de aderarea Finlandei şi Suedei la NATO
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Depo Photos

Guvernul turc a anunţat joi că nu și-a schimbat poziția în legătură cu aderarea la NATO a Finlandei și Suediei. Astfel că la Summitul de la Madrid, Ankara se va opune extinderii NATO, scrie EFE.

Turcia continuă să se opună aderării la NATO a Finlandei și Suediei

”Summitul NATO nu este o limită. Nu există un termen pentru încheierea procesului de aderare”, a semnalat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la o conferinţă de presă comună la Ankara cu şefa diplomaţiei britanice Liz Truss.

”Chiar şi după o semnare a protocolului de aderare, va exista un proces de ratificare de către statele membre ale Alianţei. Aliaţii noştri depun eforturi maxime pentru a ajunge la o soluţie în acest proces”, a mai spus ministrul turc.

”Delegaţii ale Suediei şi Finlandei au fost în Turcia, le-am transmis în scris preocupările şi aşteptările noastre. Ele ne-au înmânat un document. Dar încă nu ni se pare suficient”, a adăugat Cavusoglu, fără a detalia.

”Dacă aceste două ţări doresc să devină membre, trebuie să îndeplinească unele lucruri. Le înţelegem preocupările de securitate, dar dacă ele doresc să devină membre ale NATO, preocupările statelor membre trebuie de asemenea să fie avute în vedere. La summitul de la Madrid aceste chestiuni vor fi dezbătute şi vor fi analizate în reuniuni bilaterale şi în alte platforme multilaterale”, a continuat şeful diplomaţiei turce.

Urmăriți B1TV.ro și pe