Turcia se cutremură: Aproape 400 de seisme, înregistrate în ultimele trei zile!

Turcia se cutremură: Aproape 400 de seisme, înregistrate în ultimele trei zile!

Cutremurul de 5,9 pe scara Richter produs în vestul Turciei pe 19 mai a fost urmat de aproape 400 de replici. Acestea au fost de mică intensitate, cel mai puternic având o magnitudine de 4,6 pe scara Richter. Majoritatea replicilor au fost înregistrate în vestul Turciei, însă unele au avut loc chiar şi în centrul ţării. 

Cutremurul din 19 mai s-a produs la ora locală 23:15 (23:15, ora României), la 59 kilometri Nord-Vest de Usak şi 13 kilometri Nord-Est de Simav, la o adâncime de 7 kilometri. Mișcarea telurică a fost resimțită până în orașele din nord-vestul Turciei Bursa, Istambul și Edirne. 

În urma seismului, două persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 80 au fost rănite, acestea fiind transportate la spital. Totodată, unele clădiri din Simav au fost avariate, iar oraşul a rămas temporar fără energie electrică.

Imagini după cutremurul produs pe 19 mai în Turcia

Embed: " />

Replici de peste 3 pe Richter 

Imediat după cutremurul de joi, au urmat mai multe replici cu magnitudini de peste 3 pe scara Richter. Prima replică a avut loc la două minute de la producerea cutremurului şi a avut o magnitudine de 3,2 pe scara Richter. 

După alte opt minute, timp în care s-a mai produs un seism uşor, a avut loc una dintre cele mai puternice replici. Seismul a avut magnitudinea de 4,6 pe scara Richter, iar epicentrul a fost localizat în apropierea celui de 5,9. 

O altă replică de 4,6 pe scara Richter s-a produs la ora locală 00:12, la 6 kilometri Est de oraşul Simav. 

Un seism la câteva minute 

În noaptea de joi spre vineri, replicile seismice au continuat să se producă în vestul Turciei. Până la ora 5:00, au fost înregistrate circa 40 de cutremure, cel mai puternic având o magniudine de 4,5 pe scara Richter. 

Replicile nu s-au produs numai în vestul Turciei. Unele au avut loc în centrul ţării, iar alte în est. Spre exemplu, vineri, 20 mai, la ora locală 20:34, s-a înregistrat un cutremur de 2, 8 pe scara Richter la 34 de kilometri Sud de Osmancik şi 15 kilometri Nord-Vest de Çorum, ambele oraşe fiind localizate în zona centrală a ţării.

Replicile seismice au continuat în Turcia pe tot parcursul weekendului. Din 19 mai şi până la ora transmiterii acestei ştiri, în Turcia au fost înregistrate nici mai mult nici mai puţin de 387 de seisme, cu magnitudini mai mici de 5 pe scara Richter. 

Cel mai recent seism s-a produs luni în vestul Turciei, la ora locală 10:41 şi a avut o magnitudine de 3,5 pe scara Richter. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 12 kilometri, la 93 de kilometri Sud-Vest de Alanya şi 86 kilometri Sud de Manavgat.