Turcia va plăti în ruble pentru gazul rusesc iar proiectul centralei nucleare de la Akkuyu continuă

Turcia va plăti în ruble pentru gazul rusesc iar proiectul centralei nucleare de la Akkuyu continuă
Turcia va plăti în ruble pentru gazul rusesc, sursă foto: captură YT

Președintele turc a declarat că sâmbătă, la Soci, a fost semnat un acord comun între Turcia și Rusia privind relațiile economice și comerciale, adăugând: „Am convenit asupra rublei cu Putin”.

Centrala nucleară de la Akkuyu este construită de compania de stat rusă Rosatom

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a făcut aceste remarci în fața membrilor presei turce care îl însoțeau la întoarcerea din orașul stațiune rusesc Soci, unde a avut întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin și a discutat chestiuni bilaterale și regionale.

El a vorbit, de asemenea, despre proiectul centralei nucleare de la Akkuyu, centrala nucleară în valoare de 20 de miliarde de dolari construită de compania de stat rusă Rosatom în Akkuyu, în sudul Turciei.

Adăugând că săptămâna viitoare va vizita provincia Mersin pentru a inspecta proiectul, Erdoğan a spus că centrala nucleară de la Akkuyu are o „importanță deosebită” în strategia energetică a Turciei, explicând că obiectivul este ca primul reactor să devină operațional până în 2023.

Ministerele turc și rus lucrează împreună pentru exporturile de cereale din porturile rusești

„Rusia are cardul Mir (card de plată local în Rusia sponsorizat de guvern). În prezent, cinci dintre băncile noastre lucrează la el. Există evoluții serioase aici”, a explicat el.

De asemenea, el a adăugat că „Turcia va participa, sperăm, la reuniunea Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) care va avea loc în septembrie”.

Alcătuită din statele membre eurasiatice, OCS a fost lansată în 2001 pentru a combate radicalismul și alte probleme de securitate în China, Rusia și patru foste republici sovietice din Asia Centrală.

Urmăriți B1TV.ro și pe