Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)

Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
Incendiile de vegetație au aprins cerul în stațiunea Marmaris de la Marea Mediterană. Foto din 29 iulie 2021: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Zeci de turiști și localnici speriați au fost evacuați pe cale maritimă în Sicilia și în Bodrum, în zone marcate de noi incendii de vegetație pe fondul temperaturilor caniculare. Flăcările au făcut prăpăd în Turcia, unde mai multe zone au fost evacuate, inclusiv câteva destinații turistice, iar bilanțul deceselor a ajuns la 6.

În Sicilia și Bodrum, mai mulți turiști au fost evacuați pe mare din cauza flăcărilor

În Sicilia, pompierii s-au luptat din greu sâmbătă cu incendiile alimentate de temperaturi înalte, iar guvernatorul regiunii italiene a cerut sprijinul Romei pentru a face față situației de criză.

Circa 150 de persoane rămăseseră izolate în două zone de pe litoralul orașului Catania. În cele din urmă, acestea au fost evacuate cu bărci pneumatice și au fost transferate către ambarcațiunile gărzii de coastă, transmite Euronews.

În Turcia, turiștilor li s-a transmis să părăsească anumite hoteluri din stațiunea Bodrum de la Marea Egee, unde erau expuși la pericolul reprezentat de incendiile din apropiere. Oamenii s-au grăbit să ajungă la malul mării și au așteptat bărcile de salvare care să îi evacueze din zona de risc.

Operațiunea a fost condusă de unitățile gărzii de coastă, însă autoritățile le-au solicitat proprietarilor de bărci și iahturi private să contribuie la eforturile de evacuare pe mare.

Turcia, devastată de incendii de vegetație

În orașele turcești din regiunea Mării Mediterane, bilanțul deceselor provocate de incendii a urcat la 6 sâmbătă, când au fost uciși doi lucrători forestieri.

În Turcia, flăcările au ars păduri și s-au extins inclusiv către destinații turistice, forțând oamenii să părăsească mai multe sate și zone de vacanță.

Autoritatea turcă pentru situații de urgență a încadrat în categoria zonelor de dezastru așezări afectate de flăcări din cinci provincii.

În regiune a fost și Recep Tayyip Erdogan, care a inspectat pagubele dintr-un elicopter. Într-un discurs susținut la Manavgat, președintele Turciei a promis că guvernul va acoperi chiriile familiilor afectate de incendii și le va reconstrui locuințele. El susține că plata taxelor va fi amânată acolo unde situația o impune și că micilor întreprinzători le vor fi oferite credite cu dobândă zero.

„Nu putem să facem mai mult decât să cerem mila Domnului pentru viețile pe care le-am pierdut, dar putem să înlocuim tot ceea ce a fost ars”, a declarat Erdogan.

Un consilier al președintelui turc a afirmat că persoanele „responsabile vor trebui să răspundă pentru atacurile împotriva naturii și a pădurilor”, potrivit Sky News.

La rândul său, primarul stațiunii Marmaris spune că nu poate să excludă ipoteza unui „sabotaj” care să fi provocat incendiul de la un hotel.