Ucraina cere SUA asistență militară suplimentară: „Muniția și armele noastre sunt deja în Ucraina”

Ucraina cere SUA asistență militară suplimentară: „Muniția și armele noastre sunt deja în Ucraina”
Ministerul ucrainean al Apărării: Ucraina a primit aproximativ 10% din armele pe care le dorește de la Occident. Sursa foto: Pixabay

Ucraina și-a împrospătat lista de cerințe a necesităților de asistență militară suplimentară din partea guvernului SUA în ultimele câteva zile, pentru a cuprinde mai multe rachete antiaeriene și antitanc decât cele cerute anterior, potrivit CNN.

Ucrainenii au depus liste similare în ultimele săptămâni, dar o cerere recentă adresată parlamentarilor americani reflectă o nevoie tot mai mare de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin de fabricație americană.

Ucraina cere SUA 500 de rachete Stinger și Javelin zilnic

Ucraina susține că are nevoie zilnic de câte 500 de rachete antiaeriene Stinger, cât și rachete antitanc Javelin. Țara cere cu sute de rachete mai mult față de cele incluse într-o listă similară furnizată recent parlamentarilor americani.

Noua listă vine în momentul în care ucrainenii au susținut că se confruntă cu un potențial deficit de arme pe fondul atacurilor lui Putin, ceea ce a determinat o respingere din partea oficialilor americani și NATO, care au subliniat că țara primește deja mai mult ajutor militar.

Până pe 7 martie, la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA și alți membri NATO au trimis aproximativ 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a declarat joi că „sistemele de blindaj, muniția și armele noastre sunt deja în Ucraina în timp ce eu vorbesc”. Oficialul apărării a spus că vor fi „zboruri multiple de-a lungul mai multor zile”, pentru a transporta echipamentul în Europa de Est înainte de a intra în Ucraina, la mai multe puncte de trecere a frontierei terestre.

Regatul Unit trimite 6.000 de rachete în Ucraina

Regatul Unit a anunțat că va expedia încă 6.000 de rachete, inclusiv arme antitanc și arme puternic explozive, în Ucraina, împreună cu aproximativ 33 de milioane de dolari, sprijin financiar pentru armata ucraineană. Unii parlamentari din Congres consideră că SUA ar trebui să furnizeze Ucrainei armele pe care le solicită cât mai repede posibil.

Senatorul Jacky Rosen, a vizitat Polonia și Germania săptămâna trecută pentru a se întâlni cu organizațiile societății civile care îi ajută pe refugiații ucraineni, precum și cu trupele americane staționate în străinătate care ajută la eforturile umanitare.

Rosen a spus că cea mai mare concluzie din călătorie a fost „sentimentul de urgență” de pe teren. „Au nevoie de toate instrumentele nu doar pentru a supraviețui războiului, ci și pentru a câștiga războiul”, a transmis senatorul.

Urmăriți B1TV.ro și pe