Ucraina estimează că invazia rusă se va încheia probabil în septembrie. Moscova ar lua în calcul să anexeze orașul Mariupol și alte teritorii capturate, susține Kievul

Ucraina estimează că invazia rusă se va încheia probabil în septembrie. Moscova ar lua în calcul să anexeze orașul Mariupol și alte teritorii capturate, susține Kievul
Mariupol, Ucraina, 21 aprilie 2022. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ilya Pitalev

Invazia rusă ar urma să mai dureze alte patru luni, susține Ministerul ucrainean al apărării, care a realizat estimarea pe baza informațiilor scurse din interiorul armatei ruse, transmite Mirror.

Ucraina estimează că invazia rusă se va încheia probabil în luna septembrie

„Operațiunea militară specială”, cum numește Federația Rusă războiul de agresiune pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, se va încheia probabil în luna septembrie, conform informațiilor care ar fi fost scurse chiar din interiorul armatei invadatoare.

Principalul directorat de informații din cadrul ministerului ucrainean a lansat marți un comunicat în care susține că „ocupanții” orașului-port Mariupol efectuează „o curățenie generală”, arzând trupurile neînsuflețite în trei crematorii mobile.

Potrivit părții ucrainene, „ocupanții” iau în considerare să anexeze orașul Mariupol și alte teritorii capturate din sudul Ucrainei, alături de Crimeea ocupată, pentru a continua „integrarea în spațiul economic rus”. Inițiativa ar fi parte dintr-un „plan corespondent” cu un termen-limită fixat pentru nu mai devreme de 2030.

Ca parte din integrarea orașului Mariupol, guvernul rus a comandat sigilii și ștampile pentru „administrația de ocupație”, cu inscripția: „Rusia, Republica Donbasului, Mariupol, administrația militaro-civilă”. Kievul susține că aceste vor fi oferite unui număr de instituții, inclusiv celor din educație, spitalelor, poliției, registraturilor și administrației.

„Chiar dacă majoritatea sunt acum complet distruse de trupele ruse”, a punctat Ministerul ucrainean al apărării.

Mariupolul a fost asediat încă din faza inițială a invaziei, iar trupele ruse ar fi pătruns miercuri inclusiv în principalul complex din combinatul Azovstal, ultima redută a luptătorilor ucraineni care apără orașul de la Marea Azov.

Autoritățile locale spun că forțele ruse au deportat aproape 40.000 de oameni din Mariupol în Federația Rusă sau în Donețkul ocupat.

„Am verificat deja listele cu cei care au fost deportați din Mariupol către Rusia sau așa-zisa republică populară Donețk. Aproape 40.000 de persoane. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul în acest moment, dar continuăm efortul”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boicenko, citat de CNN.

Armata rusă, susține edilul, „duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia, și acolo îi folosesc la diverse treburi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)
20:35 - Un oficial pro-rus din Herson spune că decizia pentru alipirea la Rusia ar putea să vină undeva „spre anul viitor”: „Nu se va întâmpla până în toamnă. Prima noastră sarcină este să restabilim ordinea”