Ucraina a ignorat ultimatumul dat de Rusia, care le ceruse luptătorilor ucraineni din orașul Severodonețk să se predea. Tot miercuri, SUA i-a îndemnat pe miniștrii apărării din statele NATO să ia în calcul sporirea sprijinului militar astfel încât Kievul să nu își piardă tempoul, spunând că mizele puse în joc sunt prea mari, transmite Reuters.
Severodonețk, oraș transformat în mare parte în ruine, a fost de săptămâni întregi principalul punct focal al războiului. Rusia le-a transmis forțelor ucrainene din uzina chimică Azot „să oprească rezistența inutilă și să se predea”, presând pentru a înainta în bătălia pentru controlul Donbasului.
Ucraina susține că alături de soldații de la uzina Azot mai sunt peste 500 de civili, printre care și 40 de copii, care se adăpostesc de bombardamentele constante ale forțelor ruse, ce durează deja de săptămâni.
Primarul din Severodonețk, Oleksandr Stryuk, spune că forțele ruse au încercat să ia cu asalt orașul din mai multe direcții, dar că ucrainenii au continuat să îl apere și nu au fost izolate complet, deși toate podurile au fost distruse.
„Încercăm să împingem inamicul spre centrul orașului… Situația este în desfășurare cu succese parțiale și retrageri tactice”, a declarat edilul ucrainean, care nu a făcut nicio referire la ultimatumul dat de ruși.
„Căile de evacuare sunt periculoase, dar există”, a punctat Stryuk.
Moscova spunea că va permite evacuarea civililor miercuri, însă separatiștii susținuți de Rusia spun că bombardamentele ucrainene au sabotat planul, plan care ar fi implicat preluarea oamenilor către teritorii aflate sub ocupație rusă.
Sehiy Gaidai, guvernatorul din Lugansk, regiunea care cuprinde și Severodonețk, a precizat că armata ucraineană continuă să apere orașul și să împiedice capturarea Lysychansk, care se află pe malul opus al râului Doneț.
„Cu toate acestea, rușii sunt aproape, iar populația suferă și locuințele sunt distruse”, declara Gaidai chiar înainte de termenul-limită pe care l-a impus Moscova, ora 8 dimineața (ora României).