UE se pregăteşte să aplice Ungariei o sancţiune DURĂ. Partidul lui Viktor Orban face trimitere la Soros

UE se pregăteşte să aplice Ungariei o sancţiune DURĂ. Partidul lui Viktor Orban face trimitere la Soros

Parlamentul European a transmis un raport în care condamnă Ungaria de încălcări grave ale valorilor Uniunii Europene şi care recomandă activarea Articolului 7 din Tratatul UE.

Raportul întocmit de către eurodeputatul olandez Judith Sargentini evidenţiază îngrijorări legate de independenţa justiţiei, corupţia, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităţilor evreieşti şi ale refugiaţilor din Ungaria, informează Ştiripesurse.

„Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest şi egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate”, a precizat Sargentini.

De asemenea, mai mulţi europarlamentari au fost de acord că există „un risc sistemic pentru democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale din Ungaria”, în timp ce alţii au cerut caaceastă procedură să nu fie folosită pentru a obţine avantaje politice şiau criticat atacurile împotriva unui guvern susţinut pe scară largă de populaţia maghiară.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Judith Sargentini în luna iunie, iar în luna septembrie raportul va fi supus la vot în Parlamentul European.

Însă, pentru ca acest demers să primească aprobare, trebuie susţinut cu minimum 376 de voturi.

Partidul de guvernământ din Ungaria condamnă raportul din Comisia LIBE a Parlamentului European şi susâine că raportul întocmit de către europarlamentarul olandez Judith Sargentini este un „raport Soros”, adăugând că este „un atac frontal” la adresa Ungariei şi „o nouă tentativă evidentă de a presa Ungaria pentru a primi imigranţi”.

„Abia am terminat cu alegerile şi oamenii lui Soros de la Bruxelles au lansat deja un atac frontal împotriva Ungariei în Parlamentul European. Reprezentanţii imperiului Soros de la Bruxelles ignoră decizia luată de popor şi rezultatul alegerilor democratice din Ungaria; ei sunt supăraţi şi ameninţă în mod agresiv să reducă finanţarea Ungariei şi să-i suspende drepturile de vot. Nu vom renunţa în privinţa acestei probleme şi vom continua să luptăm împotriva presiunii din partea Bruxellesului”, a spus directorul de comunicare al Fidesz, Balazs Hidveghi.