O artistă olandeză Jalila Essaidi și un biolog specializat în domeniul celulelor, Abdolewaheb El Chalbzouri au reușit să creeze un material antiglonț dintr-un amestec de fire sintetice de pânză de păianjen cu piele umană, care poate opri orice proiectil mic de oțel, relatează Reuters.
Această operă de artă scinnce-fiction ar putea să se dovedească a fi un miracol medical care ar putea ajuta persoanele care suferă arsuri, ar putea ajuta la o mai bună regenerare osoasă și chiar să ofere pielii proprietăți “anti-glonț”.
Primul care va încerca acest experiment pe propria-i piele va fi un neobișnuit colecționar de artă belgian Geert Verbeke.
Jalila Essaidi și Adbolewaheb El Chalbzouri au declarat că deși pielea cu mătase de păianjen încă nu poate opri un gloț la viteză maximă, aceasta a reușit să oprească mai multe gloanțe la viteze mult mai mici.
“Dar chiar și așa, cu pielea puțin găurită, tot este un mare succes”, a declarat Essaidi.
Pentru proiect s-a folosit o mătase obținută de la caprele modificate genetic. Materialul de zece ori mai rezistent decât oțelul a fost apoi amestecat cu pielea umană pentru a produce un material sintetic foarte rezistent. Mătasea produsă de păianjeni este de trei ori mai rezistentă decât kevlarul folosit la vestele antiglonț purtate de militari.
Deși kevlarul nu va fi înlocuit prea curând, biologul Abdolewaheb El Chalbzouri suține că pielea sintetică ar putea avea diferite utilizări în domeniul medical. Un astfel de exemplu ar fi, o vindecare mai rapidă a corpului și a cicatricelor.