Un colonel ucrainean explică de ce este Insula Șerpilor importantă pentru ruși: Ar permite Rusiei să monitorizeze teritoriul României şi prezenţa militară americană

Un colonel ucrainean explică de ce este Insula Șerpilor importantă pentru ruși: Ar permite Rusiei să monitorizeze teritoriul României şi prezenţa militară americană
Armata ucraineană anunță „vești bune”! Ce obiective rusești au fost lovite pe Insula Șerpilor. Foto: Maxar Technologies / CNN

Insula Șerpilor este un punct strategic vital pentru ruși, susține colonelul ucrainean Serhi Hrabski pentru RBC. Acesta a explicat că rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă insula respectivă.

De ce este atât de importantă Insula Șerpilor pentru ruși

Rușii vor putea să monitorizeze teritoriul României, unde sunt amplasate unități americane, pot efectua recunoașteri și pot filma tot ce ţine atât de militarii americani:

„Insula Șerpilor este o porțiune de pământ din Marea Neagră, aflată vizavi de gura de vărsare a Dunării. Desfășurarea de echipamente pentru colectarea sau interceptarea de informaţii şi semnale pe această insulă le permite rușilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt amplasate unități americane. Adică pot efectua recunoașteri și pot filma tot ce ţine atât de militarii americani, cât și de cei români de pe teritoriul României”, a spus Hrabski.

Acesta a atras atrenția că poate apărea un pericol global dacă rușii vor controla Insula Șerpilor, pentru că în acest fel vor controla navele care se vor deplasa în zona respectivă, în special a celor care transportă cereale:

„Desfășurarea de către ruși a sistemelor de rachete le va permite acestora să controleze toate comunicațiile maritime din acea zonă și să distrugă toate navele care se vor deplasa în zona respectivă. Pentru ce au nevoie de asta? În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene – Tunisia, Liban, Algeria etc – sunt mai mari deja cu 20%”.

„Adică devine o amenințare mondială globală, despre care se discută deja la cel mai înalt nivel politic. Cerealele jefuite de armata rusă in Ucraina şi pe care Rusia le livrează către Siria pot fi folosite și ca instrument al războiului hibrid” – a mai declarat colonelul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe