Un fleac, l-au ciuruit pe Osama bin Laden!

Un fleac, l-au ciuruit pe Osama bin Laden!

Dincolo de încărcătura emoțională din jurul uciderii lui Osama bin Laden merită analizate la rece consecințele în plan internațional pe care acest eveniment le va avea. Concluziile nu sunt liniștitoare:

Uciderea lui bin Laden va revitaliza celulele teroriste al- Qaeda. ”Le roi est mort, vive le roi”. Locul simbolic al lui Osama bin Laden în fruntea terorismului mondial va fi luat de un alt fundamentalist islamico-isteric, care va dori să demonstreze că este capabil să ducă Jihad-ul către victorie. Un atentat ar putea marca sucesiunea de lideri din fruntea al- Qaeda și ar putea fi rețeta aleasă pentru a revitaliza imaginea organizației teroriste.

Riposta celulelor teroriste va face ca instabilitatea să se mențină în Afganistan, dacă nu cumva se se intensifice. Acest lucru va fi un argument pentru americani de a rămâne în acea țară. Nu trebuie ignorat faptul că retragerea din Irak a alimentat pe scena publică americană dezbaterea despre necesitatea plecării și din Afganistan.  

Potrivit datelor oficiale, președintele Barack Obama intentionează să retragă trupele americane din Afganistan în 2012 și, până în 2014, securitatea țării să fie în mâinile forțelor locale. Obama a vorbit însă despre o prezență americană de durată în Afganistan, fără să precizeze ce ar presupune acest lucru. Un senator american a menționat amplasarea unor baze militare permanente în această țară.

Barack Obama a câștigat alegerile și cu un puternic mesaj pacifist. Peste un an jumătate, când vor fi din nou alegeri, electoratul său îl va întreba ce mai caută SUA în Afganistan. Obama va trebui să dea un răspuns convingător pentru a rămâne în funcție. Recrudescența pericolului terorist poate fi un astfel de răspuns credibil. Oricum, uciderea lui Osama bin Laden va fi percepută drept o victorie a lui Barack Obama și a administrației sale, mult mai eficientă decât cea a lui George W. Bush în a-l anihila pe liderul al-Qaeda ( O paranteză amuzantă: Fox News, canal republican prin excelență, l-a felicitat doar pe Bush pentru uciderea lui Osama)

Pentru administrația de la Washington plecarea din Afganistan nu este o teză de lucru. Prezența trupelor  asigură un control direct al zonei, denumită de Zbigniew Brzezinski drept ”Balcanii Eurasiei”. Washingtonul vrea să rămână aproape de zona din care vor pleca conductele de petrol și gaz care vor alimenta Europa prin Nabucco și care vor diminua influența energetică a Rusiei. Ca să nu mai vorbim de necesitatea unei presiuni geostrategice constante asupra Chinei, o țară care amenință supremația Statelor Unite.